Zupa fasolowa na białej kiełbasie. Przepis Ewy Wachowicz na super fasolówkę

2021-03-29
Zupa fasolowa na białej kiełbasie. Przepis Ewy Wachowicz na super fasolówkę
Autor: Shutterstock Zupa fasolowa Ewy Wachowicz, ugotowana na białej kiełbasie, nie ma sobie równych
łatwy
40 min
4

Wypróbuj koniecznie przepis Ewy Wachowicz na pyszną fasolówkę na białej kiełbasie. Wystarczy za cały obiad i ten smak! Zupa fasolowa nie jest trudna do przyrządzenia. Na przełomie lata i jesieni bierzesz fasolę świeżą, która nie wymaga moczenia, zimą, wiosną lub wczesnym latem - suszoną, a gdy zupełnie nie masz czasu - fasolę z puszki.

SKŁADNIKI

  • 300 g białej kiełbasy
  • 300 g fasoli typu Piękny Jaś
  • 2 średnie cebule
  • 2 ziemniaki
  • włoszczyzna: marchewka, pietruszka, kawałek selera
  • sól, pieprz, majeranek, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie
  • masło klarowane
  • 1 łyżka mąki do zasmażki
  • natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę moczymy w wodzie i odstawiamy na 12 godzin. Następnego dnia odcedzamy, gotujemy w świeżej wodzie.
  • W następnego dnia w garnku z grubym dnem rozgrzewamy solidną łyżkę masła klarowanego. Dodajemy posiekane cebule i podsmażamy, aż się zeszklą.
  • Do zeszklonej cebuli dorzucamy włoszczyznę startą na tarce o dużych oczkach. Chwilę całość smażymy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Kiedy czosnek uwolni swój aromat, dorzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz fasolę. Jeszcze chwile podsmażamy, następnie zalewamy całość wodą i dodajemy białą kiełbasę i przyprawy.
  • Gotujemy na wolnym ogniu, aż fasola będzie całkiem miękka. Wcześniej, gdy biała kiełbasa się ugotuje, wyjmujemy ją i kroimy w plasterki lub kostkę.
  • Kiedy fasola będzie już miękka, przygotowujemy zasmażkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mąkę, rozprowadzamy ją z masłem, by nie było grudek i zalewamy jedną łyżką zupy. Mieszamy energicznie łopatką, aż masa zgęstnieje. Dodajemy zasmażkę i pokrojoną kiełbasę do zupy, i gotujemy całość jeszcze przez chwilę.
  • Zupę podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli

Dowiedz się też: Jak gotować fasolę? Czy zawsze należy moczyć fasolę i odlewać wodę?

Zobacz też galerię z innymi przepisami na zupę fasolową, idealny comfort food

Redakcja
więcej