Zupa fasolkowa po prowansalsku – z jajem
2022-07-26
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Fasolkę szparagową można podawać na różne sposoby. Oto receptura prowansalska na zupę z fasolki szparagowej połączonej z pomidorami i jajkiem na twardo.
SKŁADNIKI
- pół kg żółtej fasolki szparagowej
- 2 pomidory
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki (2–3 łyżki)
- pół szklanki sosu pomidorowego
- jajka
- przyprawy: sól, ostra papryka, pieprz, bazylia
- szczypta cukru
- masło klarowane
- opcjonalnie: śmietana 18%
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotować jajka na twardo dla każdego biesiadnika.
- Pozbawić fasolkę szparagową zdrewniałych końcówek (drugich końców nie trzeba usuwać), pokroić na mniejsze części.
- Cebulę pokroić w piórka, natkę pietruszki posiekać.
- Na maśle podsmażyć cebulę. Dodać przepuszczony przez praskę czosnek (uważać, by się nie przypalił, bo wówczas zgorzknieje i popsuje całe danie).
- Dodać fasolkę – chwilę poddusić.
- Do duszonych na maśle warzyw dodać pokrojone w cząstki pomidory.
- Zalać całość sokiem pomidorowy oraz wywarem.
- Doprawić całość przyprawami oraz szczyptą cukru.
- Zupę warzyć do miękkości fasolki (al dente).
- Na koniec dodać natkę pietruszki. Zupę na talerzu ozdobić kleksem śmietany i pokrojonym w cząstki jajkiem.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?