Zupa fasolkowa po prowansalsku – z jajem

Zupa fasolkowa po prowansalsku
Autor: Shutterstock Zupę fasolkową po prowansalsku podaje się z jajkiem na twardo
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Fasolkę szparagową można podawać na różne sposoby. Oto receptura prowansalska na zupę z fasolki szparagowej połączonej z pomidorami i jajkiem na twardo.

SKŁADNIKI

  • pół kg żółtej fasolki szparagowej
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki (2–3 łyżki)
  • pół szklanki sosu pomidorowego
  • jajka
  • przyprawy: sól, ostra papryka, pieprz, bazylia
  • szczypta cukru
  • masło klarowane
  • opcjonalnie: śmietana 18%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotować jajka na twardo dla każdego biesiadnika.
  • Pozbawić fasolkę szparagową zdrewniałych końcówek (drugich końców nie trzeba usuwać), pokroić na mniejsze części.
  • Cebulę pokroić w piórka, natkę pietruszki posiekać.
  • Na maśle podsmażyć cebulę. Dodać przepuszczony przez praskę czosnek (uważać, by się nie przypalił, bo wówczas zgorzknieje i popsuje całe danie).
  • Dodać fasolkę – chwilę poddusić.
  • Do duszonych na maśle warzyw dodać pokrojone w cząstki pomidory.
  • Zalać całość sokiem pomidorowy oraz wywarem.
  • Doprawić całość przyprawami oraz szczyptą cukru.
  • Zupę warzyć do miękkości fasolki (al dente).
  • Na koniec dodać natkę pietruszki. Zupę na talerzu ozdobić kleksem śmietany i pokrojonym w cząstki jajkiem.
Fasolka szparagowa. Jakie właściwości mają fasolowe strączki? Co można zrobić z fasolki szparagowej?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej