Zupa dyniowa z kandyzowanym bekonem
Poznaj przepis na zupę dyniową z kandyzowanym bekonem, który przygotował Marco Ghia, ekspert kuchni włoskiej i szef Akademii Kulinarnej Whirlpool.
SKŁADNIKI
- Zupa: 1 mała dynia cukrowa
- 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 słodka cebula pokrojona w kostkę
- 1/2 filiżanki pokrojonej w kostkę marchewki
- 1/3 filiżanki pokrojonego w kostkę selera
- 3/4 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 4 filiżanki bulionu warzywnego z małą ilością soli
- 1/4 filiżanki dobrej jakości syropu klonowego
- Sól
- Kandyzowany bekon: 4 grube plasterki bekonu przecięte na pół
- 1/4 filiżanki drobno pokrojonych orzechów pekan
- 1 łyżka dobrej jakości syropu klonowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- Świeżo zmielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Rozgrzać piec do temperatury 200 stopni C.
Przekroić dynię cukrową na pół. Będzie to wymagało ostrego noża i trochę siły. Usunąć nasiona i włókna.
Umieścić połówki dyni od strony cięcia na wyłożonej folią blasze do pieczenia i piec przez godzinę, aż dynia będzie bardzo miękka.
Podczas pieczenia dyni przygotować kandyzowany bekon. Przeciąć plasterki bekonu na pół i umieścić na wyłożonej folią blasze do pieczenia. W małej miseczce połączyć orzechy pekan, syrop klonowy, cukier trzcinowy i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.
Łyżką rozsmarować mieszankę z orzechami na każdym kawałku bekonu. Piec bekon przez 20 minut, aż się zarumieni.
Przełożyć na wyłożony papierowymi ręcznikami talerz do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Odstawić.
Ok. 10 minut przed wyjęciem z pieca gotowej dyni rozgrzać 1,5 łyżki oliwy z oliwek w dużym garnku. Kiedy będzie gorąca, dodać cebulę, marchew i seler i smażyć przez pięć minut, aż cebula się zeszkli. Dodać imbir, cynamon i gałkę muszkatołową i smażyć, stale mieszając, przez minutę, a następnie dodać bulion warzywny i syrop klonowy.
Wyjąć miękisz upieczonej dyni (powinno wyjść ok. 2 filiżanek) i dodać do zupy. Trzymać na wolnym ogniu przez 20 minut. Lekko ostudzić, a następnie zmiksować i ponownie wlać do garnka. Przyprawić solą do smaku.
Podawać zupę na gorąco, posypaną rozdrobnionym kandyzowanym bekonem.