Zupa dyniowa z kandyzowanym bekonem

2021-03-29
mat. pras. Whirlpool
Zupa dyniowa z kandyzowanym bekonem
Autor: mat. pras. Whirlpool Zupa dyniowa z kandyzowanym bekonem
średni
45 min
4

Poznaj przepis na zupę dyniową z kandyzowanym bekonem, który przygotował Marco Ghia, ekspert kuchni włoskiej i szef Akademii Kulinarnej Whirlpool.

SKŁADNIKI

  • Zupa: 1 mała dynia cukrowa
  • 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 słodka cebula pokrojona w kostkę
  • 1/2 filiżanki pokrojonej w kostkę marchewki
  • 1/3 filiżanki pokrojonego w kostkę selera
  • 3/4 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 4 filiżanki bulionu warzywnego z małą ilością soli
  • 1/4 filiżanki dobrej jakości syropu klonowego
  • Sól
  • Kandyzowany bekon: 4 grube plasterki bekonu przecięte na pół
  • 1/4 filiżanki drobno pokrojonych orzechów pekan
  • 1 łyżka dobrej jakości syropu klonowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • Świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Rozgrzać piec do temperatury 200 stopni C.

    Przekroić dynię cukrową na pół. Będzie to wymagało ostrego noża i trochę siły. Usunąć nasiona i włókna.

    Umieścić połówki dyni od strony cięcia na wyłożonej folią blasze do pieczenia i piec przez godzinę, aż dynia będzie bardzo miękka.

    Podczas pieczenia dyni przygotować kandyzowany bekon. Przeciąć plasterki bekonu na pół i umieścić na wyłożonej folią blasze do pieczenia. W małej miseczce połączyć orzechy pekan, syrop klonowy, cukier trzcinowy i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.

    Łyżką rozsmarować mieszankę z orzechami na każdym kawałku bekonu. Piec bekon przez 20 minut, aż się zarumieni.

    Przełożyć na wyłożony papierowymi ręcznikami talerz do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Odstawić.

    Ok. 10 minut przed wyjęciem z pieca gotowej dyni rozgrzać 1,5 łyżki oliwy z oliwek w dużym garnku. Kiedy będzie gorąca, dodać cebulę, marchew i seler i smażyć przez pięć minut, aż cebula się zeszkli. Dodać imbir, cynamon i gałkę muszkatołową i smażyć, stale mieszając, przez minutę, a następnie dodać bulion warzywny i syrop klonowy.

    Wyjąć miękisz upieczonej dyni (powinno wyjść ok. 2 filiżanek) i dodać do zupy. Trzymać na wolnym ogniu przez 20 minut. Lekko ostudzić, a następnie zmiksować i ponownie wlać do garnka. Przyprawić solą do smaku.

    Podawać zupę na gorąco, posypaną rozdrobnionym kandyzowanym bekonem.

mat. pras. Whirlpool