Zupa dyniowa z curry
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Zupa z dyni z dodatkiem pikantnego curry doskonale rozgrzewa w jesienne chłody. Sprawdź, jak zrobić prostą i szybką zupę dyniową na wywarze warzywnym. Oto przepis.
SKŁADNIKI
- 50 dag surowej dyni
- 2 ziemniaki
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 1 l wywaru z warzyw
- łyżeczka przyprawy curry
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz,
- płatki migdałów do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule obrać, pokroić w kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na oliwie.
- Dynie i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Lekko obsmażyć.
- Doprawić curry, wymieszać.
- Po 5 minutach wlać wywar i gotować, aż dynia i ziemniaki będą miękkie.
- Całość zmiksować i doprawić. Przed podaniem można posypać płatkami migdałów.