Zupa cytrynowa z karpia i warzyw
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Karpia zazwyczaj jadamy smażonego lub w galarecie. Tymczasem możemy z niego przygotować niecodzienną, pachnąca cytryną zupę. Oto sprawdzony przepis na cytrynową zupę z karpia i warzyw.
SKŁADNIKI
- 1 mały karp
- 4 marchewki
- kilka różyczek kalafiora
- 2 małe cukinie
- 2 cebule
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki mąki
- sok i skórka z cytryny
- kilka suszonych ziaren kolendry
- natka pietruski
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę i cukinię obrać i pokroić, razem z kalafiorem zalać 2 l wody, dodać całą cebulę i gotować. W trakcie dodać ziarna kolendry i związaną w pęczek natkę.
- Karpia wyfiletować, a mięso pokroić w kostkę i posolić. Dodać do zupy gdy warzywa będą na wpół miękkie. Przyprawić skórką otartą z cytryny i gotować do miękkości.
- Żółtka utrzeć z mlekiem i mąką. Zaprawić nimi gotową zupę i chwilę pogotować. NA koniec przyprawić sokiem z cytryny.