Zupa cytrynowa z karpia i warzyw

2021-03-29
Zupa cytrynowa z karpia i warzyw
Autor: Shutterstock Zupa cytrynowa z karpia i warzyw to świetna propozycja na wigilijny stół.
łatwy
0 min
4

Karpia zazwyczaj jadamy smażonego lub w galarecie. Tymczasem możemy z niego przygotować niecodzienną, pachnąca cytryną zupę. Oto sprawdzony przepis na cytrynową zupę z karpia i warzyw.

SKŁADNIKI

  • 1 mały karp
  • 4 marchewki
  • kilka różyczek kalafiora
  • 2 małe cukinie
  • 2 cebule
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki mąki
  • sok i skórka z cytryny
  • kilka suszonych ziaren kolendry
  • natka pietruski
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewkę i cukinię obrać i pokroić, razem z kalafiorem zalać 2 l wody, dodać całą cebulę i gotować. W trakcie dodać ziarna kolendry i związaną w pęczek natkę.
  • Karpia wyfiletować, a mięso pokroić w kostkę i posolić. Dodać do zupy gdy warzywa będą na wpół miękkie. Przyprawić skórką otartą z cytryny i gotować do miękkości.
  • Żółtka utrzeć z mlekiem i mąką. Zaprawić nimi gotową zupę i chwilę pogotować. NA koniec przyprawić sokiem z cytryny.