Zupa cebulowo-pomidorowa z grzankami

Zupa cebulowo-pomidorowa z grzankami
Autor: Shutterstock Codzienna lub elegancka - w zależności od potrzeb. Ale zawsze pyszna!
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa cebulowo-pomidorowa, zapiekana pod serowymi grzankami, to prawdziwa uczta bogów, bo jak wiemy, cebula, pomidory i ser to cudownie smaczne trio.  Na dodatek ta zupa jest łatwa do przygotowania, zdrowa i sycąca. Nada się na codzienny obiad i bardziej uroczyste okazje.

SKŁADNIKI

  • 5-6 średnich cebul
  • puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • 5-6 szklanek bulionu warzywnego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki cukru
  • kilka kromek czerstwego pieczywa
  • ostry ser
  • pieprz, sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w półplasterki i przeciśnięty przez praskę czosnek, uważając, by się nie przypaliły.
  • Zalać bulionem i zagotować.
  • Pomidory przesmażyć na maśle, dodać do nich pół łyżeczki cukru, by wydobyć ich smak, a następnie dodać do zupy.
  • Z pieczywa i sera przygotować grzanki.
  • Zupę zblendować, przyprawić do smaku nalać do miseczek i przykryć grzankami. Można je też przez chwilę zapiec na zupie. Podawać od razu.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej