Zupa cebulowo-pomidorowa z grzankami
2022-04-29
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa cebulowo-pomidorowa, zapiekana pod serowymi grzankami, to prawdziwa uczta bogów, bo jak wiemy, cebula, pomidory i ser to cudownie smaczne trio. Na dodatek ta zupa jest łatwa do przygotowania, zdrowa i sycąca. Nada się na codzienny obiad i bardziej uroczyste okazje.
SKŁADNIKI
- 5-6 średnich cebul
- puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 5-6 szklanek bulionu warzywnego
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki cukru
- kilka kromek czerstwego pieczywa
- ostry ser
- pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w półplasterki i przeciśnięty przez praskę czosnek, uważając, by się nie przypaliły.
- Zalać bulionem i zagotować.
- Pomidory przesmażyć na maśle, dodać do nich pół łyżeczki cukru, by wydobyć ich smak, a następnie dodać do zupy.
- Z pieczywa i sera przygotować grzanki.
- Zupę zblendować, przyprawić do smaku nalać do miseczek i przykryć grzankami. Można je też przez chwilę zapiec na zupie. Podawać od razu.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?