Zupa cappuccino z pieczarek: łatwy przepis na dekadencką pieczarkową
2021-04-13
łatwy
30 min
4
Zupa cappuccino z pieczarek jest niesamowicie pyszna. Pokochasz grzybowe cappuccino od pierwszego łyku, jeśli lubisz głęboki ziemisty smak umami. Pieczarki są łatwo dostępne i zbyt często zapominamy, że kiedyś był to produkt luksusowy. Cappuccino z pieczarkami to szybki posiłek, który przygotowuje się w 15 minut, w tym siekanie, gotowanie i miksowanie. Oto łatwy przepis na dekadencką pieczarkową
SKŁADNIKI
- 400 g pieczarek
- 240 g (2 duże) cebuli
- 100 g orzechów włoskich, wyłuskanych
- 4-6 ząbków czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1 l mleka co najmniej 3,2% tłuszczu lub więcej
- 2 łyżki masła lub dobrej jakości oliwy z oliwek lub mieszanka obu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż do zeszklenia cebuli, czyli około 3-5 minut.
- Dodaj pieczarki i orzechy włoskie oraz tymianek. Smaż około 8-10 minut. Pieczarki puszczą sok, który następnie powinien odparować.
- Zdejmij garnek z ognia. Do usmażonych pieczarek wlej 1 szklankę zimnego mleka. Za pomocą blendera emulguj zupę na gęsty pienisty krem. W razie potrzeby dodaj więcej mleka.
- Postaw garnek z powrotem na kuchenkę. Dodaj pozostałe mleko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Podgrzej zupę na wolnym ogniu, ale jej nie zagotuj.
- Przed podaniem zupę spień blenderem. Unosząc blender i opuszczając nad dnem rondla.
- Podawaj w filiżankach.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?