Zupa cappuccino z pieczarek: łatwy przepis na dekadencką pieczarkową

Zupa cappuccino z pieczarek: łatwy przepis na dekadencką pieczarkową
Autor: Shutterstock Zupa cappuccino z pieczarek podana w filiżance z grzanką
łatwy
30 min
4

Zupa cappuccino z pieczarek jest niesamowicie pyszna. Pokochasz grzybowe cappuccino od pierwszego łyku, jeśli lubisz głęboki ziemisty smak umami. Pieczarki są łatwo dostępne i zbyt często zapominamy, że kiedyś był to produkt luksusowy. Cappuccino z pieczarkami to szybki posiłek, który przygotowuje się w 15 minut, w tym siekanie, gotowanie i miksowanie. Oto łatwy przepis na dekadencką pieczarkową

SKŁADNIKI

  • 400 g pieczarek
  • 240 g (2 duże) cebuli
  • 100 g orzechów włoskich, wyłuskanych
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 l mleka co najmniej 3,2% tłuszczu lub więcej
  • 2 łyżki masła lub dobrej jakości oliwy z oliwek lub mieszanka obu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż do zeszklenia cebuli, czyli około 3-5 minut.
  • Dodaj pieczarki i orzechy włoskie oraz tymianek. Smaż około 8-10 minut. Pieczarki puszczą sok, który następnie powinien odparować.
  • Zdejmij garnek z ognia. Do usmażonych pieczarek wlej 1 szklankę zimnego mleka. Za pomocą blendera emulguj zupę na gęsty pienisty krem. W razie potrzeby dodaj więcej mleka.
  • Postaw garnek z powrotem na kuchenkę. Dodaj pozostałe mleko, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Podgrzej zupę na wolnym ogniu, ale jej nie zagotuj. 
  • Przed podaniem zupę spień blenderem. Unosząc blender i opuszczając nad dnem rondla. 
  • Podawaj w filiżankach. 
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej