Zupa buraków z czerwoną fasolą a la Anna Lewandowska
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Zupa z buraków z czerwoną fasolą to świetne danie oczyszczające ciało na wiosnę. Taką zupę poleca Anna Lewandowska, polska sportsmanka i reprezentantka Polski w karate. Pożywna zupa warzywna to część zdrowego stylu życia zalecanego nie tylko dla osób aktywnych fizycznie.
SKŁADNIKI
- 4 średnie buraki
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por (tylko biała część)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna angielskie
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- pół łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli morskiej
- szczypta pieprzu czarnego
- 150 g jogurtu
- mieszanka prażonych pestek dyni i słonecznika
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrać warzywa. Por pokroić na plasterki. Marchew i pietruszkę pokroić na małe kawałki. Buraki pokroić w grubą kostkę.
- Buraki ugotować razem z warzywami. Dodać przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, oregano, kurkumę, pieprz.
- Wyjąć buraki i zetrzeć na tarce, włożyć z powrotem do zupy. Dodać odcedzoną czerwoną fasolą i zagotować.
- Całość doprawić solą oraz sokiem z cytryny.
- Przed podaniem do każdego talerza dodać łyżkę jogurtu i posypać prażonymi pestkami.