Zupa bogata w biotynę - dla pięknych włosów

Zupa bogata w biotynę dla pięknych włosów
Autor: Shutterstock.com Zupa bogata w biotynę dla pięknych włosów
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jeśli masz niedobór witamin z grupy B, a szczególnie biotyny, zapewne borykasz się z problemami łuszczącej suchej owłosionej skóry głowy, łamliwymi włosami, a nawet łysieniem. Niedobory można łatwo uzupełnić. Oto przepis na zupę bogatą w biotynę. Jej źródłem są pieczarki oraz żółtka jajek kurzych (bogatych również w żelazo). Koniecznie wypróbuj ten łatwy przepis na kulinarny sposób na piękne włosy. 

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki masła
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 500 g białych lub brązowych pieczarek, pokrojonych w plastry
  • 5 szklanek domowego rosołu kolagenowego, ugotowanego na kościach
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki lub 1 łyżka świeżej natki pietruszki
  • ¼ łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • sól dla smaku
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki tłustej śmietany kremówki 30% tłuszczu
  • grzanki do przybrania (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku rozgrzej masło na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż przez 4-5 minut. Lub do zeszklenia cebuli.
  • Dodaj pieczarki i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż pieczarki się zrumienią, około 5 minut.
  • Dodaj przyprawy ziołowe. Wlej bulion kostny i przykryj pokrywką. Doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj przez 10-15 minut.
  • Zdejmij z ognia i zmiksuj zupę za pomocą blendera zanurzeniowego.
  • W małej misce połącz żółtka i gęstą śmietanę i ubijaj, aż dobrze się wymieszają. Następnie dodaj chochelkę gorącej zupy i ponownie wymieszaj. 
  • Powoli dodaj masę z żółtek i śmietany do zupy i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Dopraw solą do smaku.
  • Rozlej zupę do misek, udekoruj grzankami i podawaj od razu. Smacznego! 
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?

Zupa grzybowa - 8 naszych najlepszych przepisów na zupy grzybowe

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej