Zupa bambusowa - przepis na aromatyczny bulion z pędami bambusa
2021-07-13
łatwy
30 min
6
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa bambusowa to danie inspirowane kuchnią azjatycką, ale przystosowane do naszych możliwości i smaków. Składniki zupy kupisz w każdym w miarę dobrze zaopatrzonym markecie, a zupę przygotujesz bardzo szybko. Prawdopodobnie równie szybko zniknie z talerzy, bo jest bardzo smaczna.
SKŁADNIKI
- 1 puszka pędów bambusa
- 1 spora garść kiełków fasoli mung (świeże lub z zalewy)
- 1 mały pęczek grubego szczypiorku z dymką
- 100 g tofu
- 2 ząbki czosnku
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka płatków chilli
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 3 litry wody lub lekkiego bulionu (w wersji wegańskiej i wegetariańskiej - warzywnego)
- 2 łyżki oleju lub masła
- makaron ryżowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tofu pokroić w drobną kostkę, kilka kosteczek odłożyć do dekoracji, resztę zrumienić w sporym garnku na oleju lub maśle.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do garnka, dodać też bambus, sos sojowy i chili, zamieszać.
- Składniki w garnku zalać wodą lub bulionem, zagotować i podgrzewać na małym ogniu kilka minut, zgasić ogień.
- Dodać posiekany drobno szczypior oraz pokruszony makaron ryżowy, przykryć i odstawić na 10 minut.
- Podawać z kosteczkami niepodsmażonego tofu i świeżymi kiełkami fasoli.