Zupa bambusowa - przepis na aromatyczny bulion z pędami bambusa

2021-07-13
Zupa bambusowa - przepis na aromatyczny bulion z pędami bambusa
Autor: Shutterstock Zupa bambusowa w stylu azjatyckim.
łatwy
30 min
6

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa bambusowa to danie inspirowane kuchnią azjatycką, ale przystosowane do naszych możliwości i smaków. Składniki zupy kupisz w każdym w miarę dobrze zaopatrzonym markecie, a zupę przygotujesz bardzo szybko. Prawdopodobnie równie szybko zniknie z talerzy, bo jest bardzo smaczna.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka pędów bambusa
  • 1 spora garść kiełków fasoli mung (świeże lub z zalewy)
  • 1 mały pęczek grubego szczypiorku z dymką
  • 100 g tofu
  • 2 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka płatków chilli
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 3 litry wody lub lekkiego bulionu (w wersji wegańskiej i wegetariańskiej - warzywnego)
  • 2 łyżki oleju lub masła
  • makaron ryżowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tofu pokroić w drobną kostkę, kilka kosteczek odłożyć do dekoracji, resztę zrumienić w sporym garnku na oleju lub maśle.
  • Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę do garnka, dodać też bambus, sos sojowy i chili, zamieszać.
  • Składniki w garnku zalać wodą lub bulionem, zagotować i podgrzewać na małym ogniu kilka minut, zgasić ogień.
  • Dodać posiekany drobno szczypior oraz pokruszony makaron ryżowy, przykryć i odstawić na 10 minut.
  • Podawać z kosteczkami niepodsmażonego tofu i świeżymi kiełkami fasoli.