Zupa ajvarowa - przepis na rozgrzewającą zupę z ajvarem

Zupa ajvarowa -  przepis na rozgrzewającą zupę z ajvarem
Autor: Shutterstock Zupa ze zdrowych warzyw z dodatkiem ajvaru rozgrzeje i ochroni przed przeziębieniem
łatwy
35 min
4

Zupa ajvarowa jest przepyszna, rozgrzewająca i przeciwprzeziębieniowa. Dostarcza sporej dawki witamin i błonnika, a na dodatek nie jest trudna do przygotowania.

SKŁADNIKI

  • 1 bakłażan
  • 3 papryki czerwone
  • główka czosnku
  • 2 litry bulionu (mięsnego lub warzywnego)
  • szklanka passaty
  • sól, pieprz
  • łyżka papryki wędzonej
  • 2-3 łyżki ajvaru - można więcej - zależy od upodobań
  • 2-3 łyżki oleju sezamowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa umyć pokroić na spore kawałki (z papryki usunąć gniazda nasienne) i upiec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
  • Po upieczeniu z bakłażana i papryki usunąć skórkę, z upieczonego czosnku wycisnąć ząbki i wszystko to zalać bulionem. Jeśli lubicie gęste zupy, można dodać 2-3 ziemniaki pokrojone w kostkę.
  • Ugotować do miękkości ziemniaków, a następnie dodać przyprawy i zblendować. Podawać z ulubionymi dodatkami - mogą to być grzanki, starty ser albo kluseczki półfrancuskie.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej