Zupa ajvarowa - przepis na rozgrzewającą zupę z ajvarem
2022-01-05
łatwy
35 min
4
Zupa ajvarowa jest przepyszna, rozgrzewająca i przeciwprzeziębieniowa. Dostarcza sporej dawki witamin i błonnika, a na dodatek nie jest trudna do przygotowania.
SKŁADNIKI
- 1 bakłażan
- 3 papryki czerwone
- główka czosnku
- 2 litry bulionu (mięsnego lub warzywnego)
- szklanka passaty
- sól, pieprz
- łyżka papryki wędzonej
- 2-3 łyżki ajvaru - można więcej - zależy od upodobań
- 2-3 łyżki oleju sezamowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa umyć pokroić na spore kawałki (z papryki usunąć gniazda nasienne) i upiec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
- Po upieczeniu z bakłażana i papryki usunąć skórkę, z upieczonego czosnku wycisnąć ząbki i wszystko to zalać bulionem. Jeśli lubicie gęste zupy, można dodać 2-3 ziemniaki pokrojone w kostkę.
- Ugotować do miękkości ziemniaków, a następnie dodać przyprawy i zblendować. Podawać z ulubionymi dodatkami - mogą to być grzanki, starty ser albo kluseczki półfrancuskie.
Papryka, czyli pieprzowiec roczny – właściwości, wartości odżywcze lBeszamell