Zamiast popularnej przekąski, robię tę zupę. Idealna na chłodne wieczory

Kremowa, sycąca i delikatnie pikantna zupa inspirowana popularną w Stanach zjednoczonych przekąską. Jest prosta do przygotowania, a smakuje obłędnie. Zupa jalapeno popper to idealny sposób na aromatyczny posiłek, kiedy za oknem chłód.
Smak i prostota w kilka chwil. Wystarczy kilka składników
Aromatyczna zupa, która rozgrzewa od środka i sprawia, że czujemy się przyjemnie i komfortowo. Zupa jalapeno poppers łączy w sobie kremowy serek śmietankowy, ciągnący się ser, chrupiący boczek i pikanterię jalapeno - czyli wszystko, czego tylko można by chcieć.
Dla tych z nas jednak, którzy nie przepadają za ostrymi daniami mamy dobrą wiadomość. Paprykę jalapeno można z powodzeniem zastąpić słodką papryką. Jeśli jednak lubimy kiedy danie ma porządnego kopa, to warto zostawić trochę pestek lub po prostu dorzucić więcej papryczek.
Jeśli wiec marzy się nam aromatyczna zupa, która świetnie smakuje i rozgrzeje nas w tej chłodne jesienne dni - ta sprawdzi się idealnie. Kilka prostych składników wystarczy, by móc się zajadać przepyszną zupą - i to bez większego problemu.
Wybierz więc ten przepis, by móc się zatracić w przepysznej i kremowej zupie, która zachwyci swoją prostotą i smakiem. To idealny sposób na szybki domowy posiłek, bez długiego stania przy garach. Zachwyć się prostotą i niezwykłym aromatem.
SKŁADNIKI
- 4–5 świeżych papryczek jalapeno
- 150 g boczku wędzonego
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu drobiowego
- 200 g śmietanki 30 proc.
- 150 g serka śmietankowego
- 100 g żółtego sera
- 2 ziemniaki
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- sól, pieprz do smaku
- świeża kolendra
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni.
- Kiedy będzie chrupiący, przekładamy na bok.
- Na tej samej patelni podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodajemy drobno posiekane jalapeno bez pestek.
- Podsmażamy kilka minut.
- Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki.
- Całość zalewamy bulionem o gotujemy około 15 minut.
- Dodajemy śmietanę i serek śmietankowy.
- Dodajemy żółty ser i doprawiamy.
- Kiedy ser się rozpuści, zupę blendujemy.
- Podajemy z boczkiem i świeżą kolendrą/