Włoska zupa cebulowa - przepis na sycącą cipollatę
2022-02-26
łatwy
25 min
4
Włoska zupa cebulowa, czyli cipollata, jest sycąca, rozgrzewająca i zdrowa. Czego trzeba więcej, gdy na dworze chłodno, pochmurno lub wręcz mokro? Polecamy tę pyszną i łatwą do przygotowania zupę.
SKŁADNIKI
- 6 łyżek oliwy
- 800 g cebuli
- 2 łodyżki bazylii (lub łyżeczka suszonej)
- liść laurowy,
- 4-5 ziarenek ziela angielskiego
- 500 g świeżo uduszonych i przetartych pomidorów lub puszka obranych pomidorów z sokiem
- 1 l rosołu
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
- chili
- Do podania:
- 8 kromek bułki pszennej
- 1 ząbek czosnku
- 75 g tartego parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić w kostkę i udusić na 4 łyżkach oliwy.
- Do zeszklonej miękkiej już cebuli dodać pomidory, liść laurowy i ziele angielskie, i znowu dusić kilka minut, aż cebula będzie zupełnie miękka.
- Dodać rosół, doprawić do smaku solą, pieprzem, chili i bazylią.
- Podawać z grzankami natartymi czosnkiem i usmażonymi na reszcie oliwy, posypaną tartym parmezanem.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?