Włoska zupa cebulowa - przepis na sycącą cipollatę

Włoska zupa cebulowa - przepis na sycącą cipollatę
Autor: Shutterstock Włoska zupa cipollata, to pyszna cebulowa z dodatkiem pomidorów
łatwy
25 min
4

Włoska zupa cebulowa, czyli cipollata, jest sycąca, rozgrzewająca i zdrowa. Czego trzeba więcej, gdy na dworze chłodno, pochmurno lub wręcz mokro? Polecamy tę pyszną i łatwą do przygotowania zupę.

SKŁADNIKI

  • 6 łyżek oliwy
  • 800 g cebuli
  • 2 łodyżki bazylii (lub łyżeczka suszonej)
  • liść laurowy,
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 500 g świeżo uduszonych i przetartych pomidorów lub puszka obranych pomidorów z sokiem
  • 1 l rosołu 
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól
  • chili
  • Do podania:
  • 8 kromek bułki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • 75 g tartego parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić w kostkę i udusić na 4 łyżkach oliwy.
  • Do zeszklonej miękkiej już cebuli dodać pomidory, liść laurowy i ziele angielskie, i znowu dusić kilka minut, aż cebula będzie zupełnie miękka.
  • Dodać rosół, doprawić do smaku solą, pieprzem, chili i bazylią.
  • Podawać z grzankami natartymi czosnkiem i usmażonymi na reszcie oliwy, posypaną tartym parmezanem.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej