Wiosenna zupa z jabłkami i szczypiorkiem
2022-03-17
łatwy
30 min
4
Wiosenna zupa z jabłkami i szczypiorkiem to prawdziwe pocieszenie po długiej zimie. Odświeżająca i pożywna znakomicie urozmaici wiosenne menu.
SKŁADNIKI
- 2 pęczki cebuli ze szczypiorkiem
- 3 jabłka
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki białego, wytrawnego wina
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 szklanka śmietany kremówki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i szczypior umyć i posiekać. Jabłka umyć, obrać, pokroić w plastry, usunąć nasiona.
- Masło rozgrzać w rondlu i zeszklić na nim cebulę, dodać rozgnieciony czosnek i jabłka.
- Dusić kilka minut, po czym wlać wino i bulion. Przykryć i gotować 5 min., a następnie zmiksować.
- Podawać gorącą, posypaną szczypiorem.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?