Wiosenna zupa z jabłkami i szczypiorkiem

2022-03-17
Zupa z jabłkami i szczypiorkiem
Autor: Shutterstock Wiosenna zupa z jabłkami i szczypiorkiem jest kremowa i odświeżająca.
łatwy
30 min
4

Wiosenna zupa z jabłkami i szczypiorkiem to prawdziwe pocieszenie po długiej zimie. Odświeżająca i pożywna znakomicie urozmaici wiosenne menu.

SKŁADNIKI

  • 2 pęczki cebuli ze szczypiorkiem
  • 3 jabłka
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki białego, wytrawnego wina
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i szczypior umyć i posiekać. Jabłka umyć, obrać, pokroić w plastry, usunąć nasiona.
  • Masło rozgrzać w rondlu i zeszklić na nim cebulę, dodać rozgnieciony czosnek i jabłka.
  • Dusić kilka minut, po czym wlać wino i bulion. Przykryć i gotować 5 min., a następnie zmiksować.
  • Podawać gorącą, posypaną szczypiorem.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?