Warzywna zupa w azjatyckim stylu. Z kapustą pak choi i pieczarkami smakuje znakomicie

2022-09-29
Zupa azjatycka
Autor: Shutterstock
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Jeśli lubicie dania z azjatyckim twistem, to tę zupę pokochacie. Jest niezwykle aromatyczna, wyrazista i tak smaczna, że chciałoby się, aby porcja się nie kończyła. Jest jednocześnie lekka i sycąca.

Galeria: Rozgrzewające zupy - 10 przepisów na zupy idealne na chłody

SKŁADNIKI

  • 3 dymki ze szczypiorem
  • 10 pieczarek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 kapusty pak choi
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gwiazdka anyżu
  • szczypta mielonego imbiru
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 papryczka chili
  • 2 jajka na twardo
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bulion z dodatkiem anyżu podgrzać na średnim ogniu.
  • Dymkę (bez szczypioru) oraz pieczarki umyć, pokroić niezbyt drobno, podsmażyć na niedużej ilości oleju - najlepiej w garnku.
  • Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek, a gdy zacznie intensywnie pachnieć (po ok. minucie) wlać sos sojowy.
  • Całość wymieszać podgrzewać jeszcze minutę, po czym zalać gorącym bulionem. Gdy zacznie ponownie wrzeć dodać kapustę pokrojoną w paseczki.
  • Po 15 minutach gotowania dodać przekrojone na poł pomidorki oraz makaron, podgrzewać aż zmięknie.
  • Zupę podawać posypaną szczypiorkiem i sezamem, udekorowaną połówką jajka na twardo.
Kuchnia chińska - pyszna, zdrowa i tajemnicza. Poznaj sekrety kuchni chińskiej