Warzywna zupa w azjatyckim stylu. Z kapustą pak choi i pieczarkami smakuje znakomicie
2022-09-29
łatwy
35 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jeśli lubicie dania z azjatyckim twistem, to tę zupę pokochacie. Jest niezwykle aromatyczna, wyrazista i tak smaczna, że chciałoby się, aby porcja się nie kończyła. Jest jednocześnie lekka i sycąca.
Galeria: Rozgrzewające zupy - 10 przepisów na zupy idealne na chłody
SKŁADNIKI
- 3 dymki ze szczypiorem
- 10 pieczarek
- kilka pomidorków koktajlowych
- 2 kapusty pak choi
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 gwiazdka anyżu
- szczypta mielonego imbiru
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 100 g makaronu ryżowego
- 2 łyżki sezamu
- 1 papryczka chili
- 2 jajka na twardo
- oliwa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bulion z dodatkiem anyżu podgrzać na średnim ogniu.
- Dymkę (bez szczypioru) oraz pieczarki umyć, pokroić niezbyt drobno, podsmażyć na niedużej ilości oleju - najlepiej w garnku.
- Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek, a gdy zacznie intensywnie pachnieć (po ok. minucie) wlać sos sojowy.
- Całość wymieszać podgrzewać jeszcze minutę, po czym zalać gorącym bulionem. Gdy zacznie ponownie wrzeć dodać kapustę pokrojoną w paseczki.
- Po 15 minutach gotowania dodać przekrojone na poł pomidorki oraz makaron, podgrzewać aż zmięknie.
- Zupę podawać posypaną szczypiorkiem i sezamem, udekorowaną połówką jajka na twardo.
Kuchnia chińska - pyszna, zdrowa i tajemnicza. Poznaj sekrety kuchni chińskiej