Toskańska zupa z fasoli na czerwonym winie - sycąca, niedroga i z niewielką zawartością tłuszczu
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ta zupa syci na długo, rozgrzewa i krzepi. Zawiera przy tym niewiele tłuszczu, a dużo białka. Znakomita propozycja dla osób na diecie niskotłuszczowej. Podajemy przepis na toskańską zupę fasolową.
Jedz co lubisz i chudnij! Spełnij swoje postanowienie noworoczne i poznaj idealnie dopasowane diety na jeszcolubisz.pl
SKŁADNIKI
- 400 g fasoli z puszki
- 2 cukinie
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 1 puszka pomidorów całych
- 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1,5 l bulionu warzywnego
- suszone oregano
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę, czosnek, marchewkę i selera obrać i posiekać. Wrzucić do rondla, zalać winem i bulionem, dodać pomidory i przyprawy. Zagotować, przykryć i podgrzewać 15 minut.
- Cukinię umyć i pokroić w kostkę, fasolę osączyć z zalewy, dodać do zupy. Gotować kilka minut, na koniec zaprawić koncentratem pomidorowym.
Zupa krem z białych warzyw