Toskańska zupa z fasoli na czerwonym winie - sycąca, niedroga i z niewielką zawartością tłuszczu

2021-03-29
Toskańska zupa z fasoli na czerwonym winie - sycąca, niedroga i z niewielką zawartością tłuszczu
Autor: Shutterstock Toskańska zupa z fasoli na czerwonym winie jest esencjonalna i aromatyczna.
łatwy
30 min
4

Ta zupa syci na długo, rozgrzewa i krzepi. Zawiera przy tym niewiele tłuszczu, a  dużo białka. Znakomita propozycja dla osób na diecie niskotłuszczowej. Podajemy przepis na toskańską zupę fasolową.

Jedz co lubisz i chudnij! Spełnij swoje postanowienie noworoczne i poznaj idealnie dopasowane diety na jeszcolubisz.pl

SKŁADNIKI

  • 400 g fasoli z puszki
  • 2 cukinie
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 puszka pomidorów całych
  • 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • suszone oregano
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę, czosnek, marchewkę i selera obrać i posiekać. Wrzucić do rondla, zalać winem i bulionem, dodać pomidory i przyprawy. Zagotować, przykryć i podgrzewać 15 minut.
  • Cukinię umyć i pokroić w kostkę, fasolę osączyć z zalewy, dodać do zupy. Gotować kilka minut, na koniec zaprawić koncentratem pomidorowym.
Zupa krem z białych warzyw