Szczawiowa zupa-krem z wykorzystaniem resztek
2022-06-08
łatwy
20 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupę szczawiową można zrobić na wiele sposobów. Ten pozwoli świadomie wykorzystać to, co zostało nam z gotowania innych potraw. Do tego moja zupa szczawiowa jest dobra i na ciepło, i na zimno (jako chłodnik).
SKŁADNIKI
- pęczek szczawiu
- zielone warzywa: część pora (ta przechodząca w zieleń), kawałki zielonych szparagów, różyczki brokułu, liście szpinaku itp.; możemy też wykorzystać resztki pesto np. z pietruszki czy czosnku niedźwiedziego
- natka rzodkiewki, górne listki pokrzywy
- świeży koperek
- cebula
- marchew
- kawałek korzenia selera
- woda z gotowania ziemniaków
- ok. 1/2 l wywaru (warzywnego lub mięsnego)
- ząbek czosnku
- maślanka
- jajka na twardo
- masło klarowane lub olej rzepakowy
- gałka muszkatołowa
- opcjonalnie: uprażone pestki dyni albo słonecznika czy płatki migdałów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Myjemy i osuszamy warzywa.
- Ścieramy na tarce o grubych oczkach seler i marchew.
- Doprowadzamy do wrzenia wywar i gotujemy w nim starte warzywa (do miękkości).
- Na maśle klarowanym podduszamy cebulę i pora.
- Dodajemy przepuszczony przez praskę ząbek czosnku oraz liście szczawiu (natki rzodkiewki, szpinaku, młodej pokrzywy) i łodygi natki koperku (górę wykorzystamy do przybrania zupy).
- Zalewamy całość wodą po gotowaniu ziemniaków. Chwilę gotujemy.
- Zielony wywar miksujemy.
- Do szczawiowego kremu dolewamy wywar z marchwią i selerem – tyle, by uzyskać preferowaną przez nas konsystencję. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową; jeżeli trzeba, dosalamy.
- Do zupy-krem dodajemy maślankę – wspaniale zrównoważy kwaśny smak szczawiu, a zupa pozostanie wciąż rześka.
- Szczawiową zupę-krem przybieramy koperkiem i prażonymi pestkami albo płatkami migdałów. Podajemy z jajkiem na twardo. Skorupki (nawet te z gotowanych jajek) możemy wykorzystać jako naturalny nawóz do kwiatów domowych czy ogródkowych – to doskonałe źródło wapnia, dzięki któremu powstaje próchnica.
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?