Szczawiowa zupa-krem z wykorzystaniem resztek

Zupa szczawiowa
Autor: Shutterstock Szczawiowa zupa-krem jest dobra i na ciepło, i na zimno
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupę szczawiową można zrobić na wiele sposobów. Ten pozwoli świadomie wykorzystać to, co zostało nam z gotowania innych potraw. Do tego moja zupa szczawiowa jest dobra i na ciepło, i na zimno (jako chłodnik).

SKŁADNIKI

  • pęczek szczawiu
  • zielone warzywa: część pora (ta przechodząca w zieleń), kawałki zielonych szparagów, różyczki brokułu, liście szpinaku itp.; możemy też wykorzystać resztki pesto np. z pietruszki czy czosnku niedźwiedziego
  • natka rzodkiewki, górne listki pokrzywy
  • świeży koperek
  • cebula
  • marchew
  • kawałek korzenia selera
  • woda z gotowania ziemniaków
  • ok. 1/2 l wywaru (warzywnego lub mięsnego)
  • ząbek czosnku
  • maślanka
  • jajka na twardo
  • masło klarowane lub olej rzepakowy
  • gałka muszkatołowa
  • opcjonalnie: uprażone pestki dyni albo słonecznika czy płatki migdałów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Myjemy i osuszamy warzywa.
  • Ścieramy na tarce o grubych oczkach seler i marchew.
  • Doprowadzamy do wrzenia wywar i gotujemy w nim starte warzywa (do miękkości).
  • Na maśle klarowanym podduszamy cebulę i pora.
  • Dodajemy przepuszczony przez praskę ząbek czosnku oraz liście szczawiu (natki rzodkiewki, szpinaku, młodej pokrzywy) i łodygi natki koperku (górę wykorzystamy do przybrania zupy).
  • Zalewamy całość wodą po gotowaniu ziemniaków. Chwilę gotujemy.
  • Zielony wywar miksujemy.
  • Do szczawiowego kremu dolewamy wywar z marchwią i selerem – tyle, by uzyskać preferowaną przez nas konsystencję. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową; jeżeli trzeba, dosalamy.
  • Do zupy-krem dodajemy maślankę – wspaniale zrównoważy kwaśny smak szczawiu, a zupa pozostanie wciąż rześka.
  • Szczawiową zupę-krem przybieramy koperkiem i prażonymi pestkami albo płatkami migdałów. Podajemy z jajkiem na twardo. Skorupki (nawet te z gotowanych jajek) możemy wykorzystać jako naturalny nawóz do kwiatów domowych czy ogródkowych – to doskonałe źródło wapnia, dzięki któremu powstaje próchnica.
Szczaw i krwisty szczaw - jakie mają właściwości?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej