Sycąca i lekka zupa z ziemniaka i cukinii. Pyszna porcja zdrowia w misce warzywnego kremu

Zupa z ziemniaka i cukinii
Autor: Shutterstock Talerz kremowej zupy z ziemniaka i młodej cukinii to porządna porcja substancji odżywczych.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa krem z ziemniaka i cukinii ma przyjemny smak i jest bardzo sycąca. Do tego niskokaloryczna, bezglutenowa i lekkostrawna. Idealna porcja zdrowia na południowy posiłek. Oto mój przepis na życie w komforcie! 

Zupa krem z ziemniaka i cukinii to łatwy przepis na dobre życie. Ta niedroga w sezonie zupa dostarcza wszystkiego, co nasz organizm potrzebuje. No może prawie wszystkiego poza białkami. Nie oszukujmy się jednak, że nasze ciało w każdym posiłku oczekuje białek. Co to to nie! Nasze ciało potrzebuje ciepłej strawy, błonnika, antyoksydantów i cukrów.

Dlaczego warto jeść zupy?

  • Zacznijmy od żołądka. Ewolucję człowieka umożliwiły zmiany w sposobie przygotowywania jedzenia. Tak, to właśnie gotowane jedzenie otworzyło wrota do dalszych zmian. Gotowane jedzenie jest bogatsze w składniki już częściowo podzielone na mniejsze cząsteczki. Takie jedzenie jest łatwiej przyswajalne. Nasz żołądek lubi ciepłe jedzenie. Jedzenie w temperaturze co najmniej naszego ciała, tak jak mleko matki. 
  • Jelita potrzebują błonnika. Na wstępnym etapie trawienia, błonnik drażni jelita i zmusza do zwiększonej pracy. Dalej karmi przyjazną florę bakteryjną. Bez niej jesteśmy bezbronni. To jedyne bakterie, które nasz organizm toleruje, więc jest w tym jakiś głębszy sens. W dalszej części pasażu jelitowego, błonnik wymiata resztki strawionego pokarmu, zabezpiecza nas przed zaleganiem treści pokarmowej i ogniskami zapalnymi.
  • Zielona cukinia to bogactwo antyoksydantów, czyli przeciwutletniaczy. Związki te pomagają zredukować stres oksydacyjny. Dzięki nim dłużej jesteśmy młodzi, sprawni i zdrowi. 
  • Mózg człowieka karmi się przede wszystkim cukrem. Bez cukru jesteśmy ospali, rozdrażnieni lub zmęczeni. 

Jak ugotować zupę krem z ziemniaka i cukinii?

Mam swój własny patent zaczerpnięty z kuchni śródziemnomorskiej. Najpierw na rozgrzanym tłuszczu podsmażam cebulę, pora i czosnek. Wiem, to sporo cebulowych. Jednak ta mieszanka daje najbardziej głęboki i intensywny smak. Potem dodaję startą cukinię. Cukinię wystarczy zetrzeć na tarce o dużych otworach. Również ją podsmażam. Reakcje jakie zachodzą pod wpływem ciepła między tłuszczem a cukrami zawartymi w warzywach są nie do przecenienia. Tak rodzi się smak. Na koniec dodaję ziemniaki i smażę krótko. Ziemniaki mają sporo cukru, który łatwo się karmelizuje. Jeśli przeciągnięcie smażenie, to ziemniaki zaczną się przypalać. Wlewam bulion. Doprowadzam do wrzenia. Gotuję kilkanaście minut lub do miękkości ziemniaków. Gotowe! Sami widzicie, że to łatwizna.

SKŁADNIKI

  • 300 g ziemniaków
  • 500 g cukinii młodej, z cienką skórką
  • 1 cebula
  • 1 młody por
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • pieprz do smaku
  • natka pietruszki dla zdrowia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cuknii nie obierać, zetrzeć na tarce. Cebulę drobno posiekać. Pora pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. 
  • W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, pora i czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli. 
  • Do garnka dodać cukinię i smażyć około 2-4 minuty. Następnie dodać pokrojone ziemniaki. Smażyć jeszcze 2 minuty.
  • Wlać bulion warzywny. Doprowadzić do wrzenia. Gotować około 12 minut lub do miękkości ziemniaków.
  • Zupę zmiksować za pomocą ręcznego blendera. Lub rozdrobnić porcjami w blenderze kielichowym, czy w malakserze. 
  • Popieprzyć do smaku. Posypać posiekaną pietruszką.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej