Sycąca i kremowa cebulowa z grzankami i serem feta - pokochasz ten smak!
2022-01-15
łatwy
30 min
4
Uwielbiam zupę cebulową, zwłaszcza gdy na dworze robi się chłodniej. Aromatyczna, zdrowa, a żeby była bardziej sycąca - podaję ją w w wersji "po grecku", z serem feta. Grecy zapewne nic o tej wersji nie wiedzą, podobnie jak o rybie po grecku, ale to nie szkodzi. Zupa z czosnkowymi grzankami i greckim serem jest bardziej wyrazista, niż ta z klasycznej wersji.
SKŁADNIKI
- 60 dag cebuli
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka pszennej mąki
- 1,5 l rosołu lub bulionu
- pół łyżeczki majeranku
- pół łyżeczki tymianku
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- sól do smaku
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 solidna kromka chleba - najlepiej żytniego na zakwasie
- 100 g sera feta
- Grzanki
- bułka wrocławska
- 2 łyżki masła 3 łyżki oliwy
- 1-2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na maśle w garnku z grubym dnem do lekkiego zezłocenia.
- Pod koniec smażenia dodać łyżkę mąki i zasmażyć na rumiano.
- Całość zalać bulionem i gotować do miękkości cebuli.
- W tym czasie przygotować grzanki - masło rozpuścić w rondelku albo w mikrofalówce, zmieszać z oliwą i czosnkiem przepuszczonym przez praskę.
- Pokrojoną w kostkę bułkę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wymieszać z tłuszczem. Zapiekać w piekarniku do zrumienienia. Można oczywiście przygotować grzanki na dużej patelni.
- Gdy cebula będzie już miękka, dodać do zupy kromkę chleba i przyprawy, zagotować. Gdy pieczywo nasiąknie zupą, całość zmiksować.
- Podawać z grzankami i pokruszonym serem feta.
Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?