Swojska grochówka z wędzonką i tajemnym składnikiem ułatwiającym trawienie
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Grochówka z wędzonką to swojska zupa, którą wszyscy lubimy. Obecnie rzadko ją gotujemy w obawie przed problemami trawiennymi i uciążliwymi gazami. Niesłusznie. Wystarczy jeden tajemny składnik, który usprawni pracę układu pokarmowego i nie ma mowy o bolesnym, wzdętym brzuchu. Tajemnica tkwi w dodatku nasion kminku. Kminek słynie z własności wiatropędnych. To takie proste!
Zwykły groch suszony należy namoczyć na noc. Natomiast groch łuskany nie trzeba moczyć i gotuje się dużo szybciej.
Wielbicielom zup oraz wszystkim tym, którzy chcą żyć zdrowo, polecamy książkę Adrianny Ewy Stawskiej i Ludmiły Stawskiej „Królestwo zup” do kupienia w dobrych księgarniach, w EMPIKu oraz w naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 4 szklanki wody
- 4 szklanki bulionu z kurczaka
- 450 g suchego grochu łuskanego
- 300-350 g ogonówki, chudego boczku lub innej wędzonki wieprzowej
- 2 cebule pokrojone w kostkę
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- 2 liście laurowe
- 2 łyżeczki majeranku suszonego
- 2 łyżeczki cząbru suszonego
- 1 łyżeczka nasion kminku
- 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Opłucz groszek. Włóż do garnka, dolej wodę, rosół z kurczaka, dodaj wędzonkę w całości i zagotuj.
- Dodaj wszystkie pozostałe składniki oprócz ziemniaka. Zmniejsz ogień i gotuj przez 1 godzinę.
- Dodaj ziemniaka i gotuj jeszcze 15 minut.
- Gdy ziemniaki są już miękkie, wyjmij wędzonkę i liście laurowe.
- Wędzone mięso pokrój w kostkę i z powrotem dodaj do zupy.
- Zupę rozlej do talerzy i podaj z pieczywem.