Świąteczna zupa krem z borowików [przepis]
2021-03-29
łatwy
120 min
4
Zupa krem z borowików z serkiem topionym to ciekawa propozycja nie tylko na świąteczny obiad. Dodatek serka topionego sprawia, że jej smak jest bardziej intensywny. Wypróbuj przepis na zupę grzybową z serkiem topionym.
SKŁADNIKI
- 3 kostki 100 g serka topionego (tylżycki lub śmietankowy)
- 600 g świeżych lub mrożonych krojonych borowików
- 4 marchewki
- 3 pietruszki
- 1 cebula
- 1 por
- 1 seler
- 150 g masła
- 3 łyżki mleka
- 4 kromki chleba tostowego pszennego
- sól
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- zielona pietruszka do dekoracji
- 2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, umyj i zetrzyj na wiórki na tarce o grubych oczkach. Pozostałe jarzyny pokrój.
- Tak przygotowane warzywa wraz z czosnkiem i grzybami włóż do garnka. Zalej 2 litrami wody. Następnie dodaj ¾ przygotowanej porcji masła i przyprawy. Gotuj ok. 1,5 godziny.
- W tym czasie przygotuj grzanki. Chleb tostowy pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła do momentu zrumienienia. Gotowe grzanki odstaw.
- Podgrzej mleko i dodaj do niego serki topione. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się serków, nie doprowadzając do wrzenia. Całość wlej do ugotowanej zupy, dopraw do smaku i odstaw.
- Kiedy zupa trochę przestygnie, zmiksuj ją na jednolity krem, wyjmując wcześniej kilka grzybków do dekoracji.
- Gotowy krem można podawać z grzankami oraz kawałkami borowików, dekorując natką zielonej pietruszki.