Świąteczna zupa krem z borowików [przepis]

2021-03-29
Świąteczna zupa krem z borowików
Autor: SERTOP Aromatyczna, intensywna w smaku zupa krem z borowików to ciekawa propozycja np. na świąteczny obiad
łatwy
120 min
4

Zupa krem z borowików z serkiem topionym to ciekawa propozycja nie tylko na świąteczny obiad. Dodatek serka topionego sprawia, że jej smak jest bardziej intensywny. Wypróbuj przepis na zupę grzybową z serkiem topionym.

SKŁADNIKI

  • 3 kostki 100 g serka topionego (tylżycki lub śmietankowy)
  • 600 g świeżych lub mrożonych krojonych borowików
  • 4 marchewki
  • 3 pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 seler
  • 150 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 4 kromki chleba tostowego pszennego
  • sól
  • świeżo mielony kolorowy pieprz
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • zielona pietruszka do dekoracji
  • 2 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, umyj i zetrzyj na wiórki na tarce o grubych oczkach. Pozostałe jarzyny pokrój.
  • Tak przygotowane warzywa wraz z czosnkiem i grzybami włóż do garnka. Zalej 2 litrami wody. Następnie dodaj ¾ przygotowanej porcji masła i przyprawy. Gotuj ok. 1,5 godziny.
  • W tym czasie przygotuj grzanki. Chleb tostowy pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła do momentu zrumienienia. Gotowe grzanki odstaw. 
  • Podgrzej mleko i dodaj do niego serki topione. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się serków, nie doprowadzając do wrzenia. Całość wlej do ugotowanej zupy, dopraw do smaku i odstaw.
  • Kiedy zupa trochę przestygnie, zmiksuj ją na jednolity krem, wyjmując wcześniej kilka grzybków do dekoracji. 
  • Gotowy krem można podawać z grzankami oraz kawałkami borowików, dekorując natką zielonej pietruszki.