Świąteczna zupa krem z borowików [przepis]

Zupa krem z borowików z serkiem topionym to ciekawa propozycja nie tylko na świąteczny obiad. Dodatek serka topionego sprawia, że jej smak jest bardziej intensywny. Wypróbuj przepis na zupę grzybową z serkiem topionym.
3 kostki 100 g serka topionego (tylżycki lub śmietankowy)
600 g świeżych lub mrożonych krojonych borowików
4 marchewki
3 pietruszki
1 cebula
1 por
1 seler
150 g masła
3 łyżki mleka
4 kromki chleba tostowego pszennego
sól
świeżo mielony kolorowy pieprz
3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
zielona pietruszka do dekoracji
2 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, umyj i zetrzyj na wiórki na tarce o grubych oczkach. Pozostałe jarzyny pokrój.
Tak przygotowane warzywa wraz z czosnkiem i grzybami włóż do garnka. Zalej 2 litrami wody. Następnie dodaj ¾ przygotowanej porcji masła i przyprawy. Gotuj ok. 1,5 godziny.
W tym czasie przygotuj grzanki. Chleb tostowy pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła do momentu zrumienienia. Gotowe grzanki odstaw.
Podgrzej mleko i dodaj do niego serki topione. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się serków, nie doprowadzając do wrzenia. Całość wlej do ugotowanej zupy, dopraw do smaku i odstaw.
Kiedy zupa trochę przestygnie, zmiksuj ją na jednolity krem, wyjmując wcześniej kilka grzybków do dekoracji.
Gotowy krem można podawać z grzankami oraz kawałkami borowików, dekorując natką zielonej pietruszki.