Świąteczna zupa krem z borowików [przepis]

2016-11-08
Świąteczna zupa krem z borowików
Autor: SERTOP Aromatyczna, intensywna w smaku zupa krem z borowików to ciekawa propozycja np. na świąteczny obiad
łatwy
120 min
4

Zupa krem z borowików z serkiem topionym to ciekawa propozycja nie tylko na świąteczny obiad. Dodatek serka topionego sprawia, że jej smak jest bardziej intensywny. Wypróbuj przepis na zupę grzybową z serkiem topionym.

Składniki

3 kostki 100 g serka topionego (tylżycki lub śmietankowy)

600 g świeżych lub mrożonych krojonych borowików

4 marchewki

3 pietruszki

1 cebula

1 por

1 seler

150 g masła

3 łyżki mleka

4 kromki chleba tostowego pszennego

sól

świeżo mielony kolorowy pieprz

3 ziarna ziela angielskiego

1 liść laurowy

zielona pietruszka do dekoracji

2 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Marchewkę, pietruszkę i seler obierz, umyj i zetrzyj na wiórki na tarce o grubych oczkach. Pozostałe jarzyny pokrój.

Tak przygotowane warzywa wraz z czosnkiem i grzybami włóż do garnka. Zalej 2 litrami wody. Następnie dodaj ¾ przygotowanej porcji masła i przyprawy. Gotuj ok. 1,5 godziny.

W tym czasie przygotuj grzanki. Chleb tostowy pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła do momentu zrumienienia. Gotowe grzanki odstaw. 

Podgrzej mleko i dodaj do niego serki topione. Mieszaj do momentu rozpuszczenia się serków, nie doprowadzając do wrzenia. Całość wlej do ugotowanej zupy, dopraw do smaku i odstaw.

Kiedy zupa trochę przestygnie, zmiksuj ją na jednolity krem, wyjmując wcześniej kilka grzybków do dekoracji. 

Gotowy krem można podawać z grzankami oraz kawałkami borowików, dekorując natką zielonej pietruszki.