Słodko-kwaśna zupa bónkowa, czyli kociewski przysmak z bobu

zupa bónkowa
Autor: Shutterstock Zupa bónkowa to tradycyjne danie kuchni kociewskiej
łatwy
40 min
4

Słodko-kwaśną zupą bónkową zajadają się Lulkowie – mieszkańcy regionu Kociewia. To przykład ich ajntopów, czyli dania jednogarnkowego – gęstej zupy z dodatkiem mięsa. Jest syta i jednocześnie rześka. Oto tradycyjny przepis.

Lulkowie to oszczędna społeczność, więc niczego nie zostawiali na zmarnowanie. Stąd do ajntopów używali to, co mieli pod ręką. Do tego wszystko robili "na oko", polegając na własnym smaku oraz intuicji kulinarnej.

Zaczął się sezon na bób, więc możemy spróbować kociewskiej receptury na ich tradycyjną zupę bónkową.

SKŁADNIKI

  • bób
  • mięso z kością
  • trochę wędzonki
  • warzywa, które są pod ręką, podstawa to korzeń selera, pietruszki, marchwi
  • ocet – polecam ocet piwny
  • trochę mąki
  • odrobina cukru
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku do połowy napełnionym wodą namaczamy bób przez całą noc, aby odpowiednio napęczniał.
  • Następnego dnia dokładamy do garnka z bobem porcję mięsa z kością – Kociewiaki vel Lulkowie wykorzystywali to, co mieli pod ręką, więc rodzaj mięsa zależy wyłącznie od nas.
  • Warzymy zupę na małym ogniu, doprawiając ją solą i pieprzem. Jeśli mamy pod ręką wędzonkę, to również część z niej dodajemy do wywaru.
  • Gdy mięso jest już miękkie, obieramy je z kości. Dodajemy do zupy wraz z pokrojonymi w grubą kostkę warzywami (podstawa to: seler, pietruszka, marchew). 
  • Miękkie warzywa to sygnał, by dodać do wywaru octu – na tzw. oko – rozprowadzonego z odrobiną cukru, jeśli to ocet spirytusowy. Polecam ocet piwny, który jest łagodniejszy i wspaniale będzie się komponować z zupą bónkową.
  • Na koniec robimy zasmażkę. Odlewamy kubek wywaru, aby przestygł. Na patelni wytapiamy resztę wędzonki. Dodajemy mąkę – na tzw. oko – i energicznie rozprowadzamy ją w tłuszczu. Dodajemy przestygły wywar i delikatnie wszystko mieszamy, bacząc, by nie powstały grudki.
  • Dodajemy zasmażkę do zupy bónkowej. Chwilę gotujemy.
  • Zupę bónkową podajemy z otartym majerankiem i ewentualnie osobno ugotowanymi ziemniakami, które dokładamy do naszej potrawy, albo ze sznytką chleba – czy inną pajdą, skibą bądź kromką.
Bób - Jak kupować, ugotować, co przyrządzić z bobu?
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej