Sago na winie - przepis na oryginalną zupę

2021-03-29
Sago na winie - przepis na oryginalną zupę
Autor: Shutterstock Sago na winie - pomysł na wigilijną zupę
łatwy
35 min
4

Sago na winie to jedna z zapomnianych wigilijnych potraw. A szkoda, bo  ta zupa jest nie tylko łatw do przygotowania, ale też smaczna. Jednak tylko dla dorosłych  - bo nawet rozcieńczone i podgrzane wino ma procenty. Wypróbujcie przepis ze starej  książki kucharskiej na sago w winie.

SKŁADNIKI

  • 1 butelka czerwonego wina
  • kieliszek rumu, araku  lub spirytusu
  • 20 dag  cukru
  • 20 dag sago
  • przyprawy: cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Butelkę czerwonego wina rozprowadzić butelką wody, dodać kawałek cynamonu, parę goździków, parę kawałków imbiru, gałki muszkatołowej i zagotować z 20 dag  cukru. Można dać nieco mniej cukru, jeśli wolicie potrawy mniej słodkie.
  • Krótko zagotować, wlać spory kieliszek araku, rumu lub chociaż spirytusu.
  • Oddzielnie ugotować na wodzie do przezroczystości 20 dag sago, przelać zimną wodą.
  • Włożyć sago do wazy z kawałkiem żółtej skórki cytrynowej, wylać na nie gorące wino, wymieszać i natychmiast podawać.