Sago na winie - przepis na oryginalną zupę
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
   
                  
          
          łatwy
      
      
        
          35 min
      
      
        
          4
      
    Sago na winie to jedna z zapomnianych wigilijnych potraw. A szkoda, bo ta zupa jest nie tylko łatw do przygotowania, ale też smaczna. Jednak tylko dla dorosłych - bo nawet rozcieńczone i podgrzane wino ma procenty. Wypróbujcie przepis ze starej książki kucharskiej na sago w winie.
SKŁADNIKI
- 1 butelka czerwonego wina
- kieliszek rumu, araku lub spirytusu
- 20 dag cukru
- 20 dag sago
- przyprawy: cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Butelkę czerwonego wina rozprowadzić butelką wody, dodać kawałek cynamonu, parę goździków, parę kawałków imbiru, gałki muszkatołowej i zagotować z 20 dag cukru. Można dać nieco mniej cukru, jeśli wolicie potrawy mniej słodkie.
- Krótko zagotować, wlać spory kieliszek araku, rumu lub chociaż spirytusu.
- Oddzielnie ugotować na wodzie do przezroczystości 20 dag sago, przelać zimną wodą.
- Włożyć sago do wazy z kawałkiem żółtej skórki cytrynowej, wylać na nie gorące wino, wymieszać i natychmiast podawać.
 
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        