Rozgrzewająca zupa z pieczonych warzyw
2021-09-23
łatwy
30 min
4
Maczanie chleba w tej aromatyczne, pysznej zupie z pieczonych warzyw jest jedną z najprzyjemniejszych czynności. Przygotujcie dużo tej kremowej zupy, podzielcie na porcje i zamroźcie w szczelnych pojemnikach. Wystarczy rozmrozić i podgrzać, aby uzyskać super szybki lunch w domu lub do pracy.
SKŁADNIKI
- 1 duży batat, obrany i pokrojony na kawałki
- 1 czerwona papryka, bez pestek i pokrojona na kawałki
- 1 żółta papryka, pozbawiona nasion i pokrojona na kawałki
- 2 średnie marchewki, obrane i posiekane
- 3 ząbki czosnku, w łupince
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki papryki
- ½ łyżeczki kminku mielonego
- 1 czerwona cebula, obrana i pokrojona w cząstki
- 1 l bulionu warzywnego
- 35 g (⅓ szklanki) startego parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Połóż bataty, czerwoną i żółtą paprykę, marchewki i ząbki czosnku (w łupince) na dużej blasze do pieczenia.
- Skrop oliwą z oliwek i posyp solą, pieprzem, kminkiem i papryką. Wymieszaj to wszystko razem.
- Wstaw do piekarnika na 20 minut, po 10 minutach, czyli w połowie czasu pieczenia, przemieszaj.
- Po 20 minutach dodaj cząstki czerwonej cebuli i ponownie wymieszaj, aby cebula również pokryła się olejem.
- Włożyć z powrotem do piekarnika na kolejne 10-12 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko skarmelizowane. Wyjąć z piekarnika.
- Warzywa umieść w dużym rondlu. Wyciśnij również czosnek z łupinki prosto do garnka.
- Wlej bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez pięć minut. Wyłącz ogień, a następnie zmiksuj blenderem ręcznym.
- Dodaj parmezan i dopraw do smaku.
- Podawaj z kilkoma gałązkami świeżego tymianku. Ewentualnie możesz wzbogacić smak dodając śmietanę lub bezmleczny zamiennik.