Rozgrzewająca zupa z pieczonych warzyw

Rozgrzewająca zupa z pieczonych warzyw
Autor: Shutterstock Pyszna zupa z pieczonych warzyw najlepiej smakuje z pełnoziarnistym pieczywem
łatwy
30 min
4

Maczanie chleba w tej aromatyczne, pysznej zupie z pieczonych warzyw jest jedną z najprzyjemniejszych czynności. Przygotujcie dużo  tej kremowej zupy, podzielcie na porcje i zamroźcie w szczelnych pojemnikach. Wystarczy rozmrozić i podgrzać, aby uzyskać super szybki lunch w domu lub do pracy.

SKŁADNIKI

  • 1 duży batat, obrany i pokrojony na kawałki
  • 1 czerwona papryka, bez pestek i pokrojona na kawałki
  • 1 żółta papryka, pozbawiona nasion i pokrojona na kawałki
  • 2 średnie marchewki, obrane i posiekane
  • 3 ząbki czosnku, w łupince
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki papryki
  • ½ łyżeczki kminku mielonego
  • 1 czerwona cebula, obrana i pokrojona w cząstki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 35 g (⅓ szklanki) startego parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Połóż bataty, czerwoną i żółtą paprykę, marchewki i ząbki czosnku (w łupince) na dużej blasze do pieczenia.
  • Skrop oliwą z oliwek i posyp solą, pieprzem, kminkiem i papryką. Wymieszaj to wszystko razem.
  • Wstaw do piekarnika na 20 minut, po 10 minutach, czyli w połowie czasu pieczenia, przemieszaj.
  • Po 20 minutach dodaj cząstki czerwonej cebuli i ponownie wymieszaj, aby cebula również pokryła się olejem.
  • Włożyć z powrotem do piekarnika na kolejne 10-12 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko skarmelizowane. Wyjąć z piekarnika.
  • Warzywa umieść w dużym rondlu. Wyciśnij również czosnek z łupinki prosto do garnka.
  • Wlej bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez pięć minut. Wyłącz ogień, a następnie zmiksuj blenderem ręcznym.
  • Dodaj parmezan i dopraw do smaku.
  • Podawaj z kilkoma gałązkami świeżego tymianku. Ewentualnie możesz wzbogacić smak dodając śmietanę lub bezmleczny zamiennik.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej