Regenerująca zupa imbirowo-kurkumowa z makaronem - rozgrzeje i poprawi odporność
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Regenerująca zupa imbirowo-kurkumowa z makaronem to orientalny sposób na rozgrzanie organizmu i poprawienie odporności. Choć jej przygotowanie wydaje się nieco skomplikowane, to jest tak za pierwszym razem, bo zarówno pastę curry z imbirem i kurkumą jak i olej czosnkowy można przygotować w większych ilościach i przechowywać w lodówce aż do czasu, gdy zechcemy przygotować kolejną porcję zupy.
SKŁADNIKI
- Pasta curry z imbirem i kurkumą
- 4 średnie ząbki czosnku,
- grubo posiekane 5 średnich szalotek,
- grubo pokrojonych 10-centymetrowy kawałek świeżego imbiru,
- obrany i grubo pokrojony 3 papryczki serrano,
- bez szypułek, grubo pokrojone
- 2 łyżeczki świeżego soku z limonki
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/4 szklanki dobrej jakości oleju kokosowego
- Olej czosnkowy
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1 duży ząbek czosnku, bardzo cienko pokrojony
- zupa
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 1 puszka mleka kokosowego
- 300 g niegotowanego makaronu udon
- 1 1/2 łyżeczki drobnej soli
- 1 pęczek boćwiny, bez szypułek, grubo posiekanej
- 2 szalotki, drobno posiekane
- 1 szklanka świeżych liści kolendry
- 1 limonka, pokrojona na ćwiartki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oliwa czosnkowa: rozgrzej oliwę z oliwek w małym rondlu na średnim ogniu. Dodaj plasterki czosnku i smaż, aż zacznie skwierczeć przez 30 do 40 sekund. Jak tylko zauważysz oznaki zrumienienia, natychmiast zdejmij z ognia, ponieważ czosnek będzie dalej się smażył i na rozgrzanym oleju stanie się całkowicie złocisty.
- Zupa: dno garnka skrop oliwą. Dodaj 1/2 szklanki pasty curry z imbirem i kurkumą. Zmniejsz ogień i gotuj, cały czas mieszając, aż poczujesz aromat pasty, przez 2 do 3 minut.
- Dodaj bulion warzywny i mleko kokosowe. Gotuj na wolnym ogniu od 6 do 8 minut, aby smaki się połączyły.
- W międzyczasie zagotuj w dużym garnku osoloną wodę i dodaj makaron. Gotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu dla al dente. Jak tylko makaron będzie gotowy, odcedź i opłucz go pod zimną bieżącą wodą.
- Podziel makaron równomiernie na 4 miseczki, w których zamierzasz podać zupę.
- Dopraw bulion solą. Wyłącz ogień i dodaj boćwinę, poczekaj aż liście zmiękną i zalej zupą makaron.
- Podawaj zupę posypaną szalotką i kolendrą skropioną olejem czosnkowym, z ćwiartkami limonki.
Pasta curry z imbirem i kurkumą: połącz czosnek, szalotki, imbir, chili, sok z limonki, kminek, kurkumę i kolendrę w blenderze lub robocie kuchennym i blenduj, aż składniki zostaną drobno posiekane. Dodaj olej kokosowy i ponownie blenduj, aż składniki utworzą gładką pastę. Przechowuj niewykorzystaną pastę w hermetycznym pojemniku w lodówce do 7 dni lub zamroź w hermetycznym pojemniku.
Zobacz nasze inne przepisy na rozgrzewające zupy