Regenerująca zupa imbirowo-kurkumowa z makaronem - rozgrzeje i poprawi odporność

Regenerująca zupa imbirowo-kurkumowa z makaronem - rozgrzeje i poprawi odporność
Autor: Shutterstock Ta zupa jest aromatyczna i pyszna, a jednocześnie rozgrzewajaca i korzystnie wpływająca na odporność
łatwy
45 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Regenerująca zupa imbirowo-kurkumowa z makaronem to orientalny sposób na rozgrzanie organizmu i poprawienie odporności. Choć jej przygotowanie wydaje się nieco skomplikowane, to jest tak za pierwszym razem, bo zarówno pastę curry z imbirem i kurkumą jak i olej czosnkowy można przygotować w większych ilościach i przechowywać w lodówce aż do czasu, gdy zechcemy przygotować kolejną porcję zupy.

SKŁADNIKI

  • Pasta curry z imbirem i kurkumą
  • 4 średnie ząbki czosnku,
  • grubo posiekane 5 średnich szalotek,
  • grubo pokrojonych 10-centymetrowy kawałek świeżego imbiru,
  • obrany i grubo pokrojony 3 papryczki serrano,
  • bez szypułek, grubo pokrojone
  • 2 łyżeczki świeżego soku z limonki
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/4 szklanki dobrej jakości oleju kokosowego
  • Olej czosnkowy
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 duży ząbek czosnku, bardzo cienko pokrojony
  • zupa
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 300 g niegotowanego makaronu udon
  • 1 1/2 łyżeczki drobnej soli
  • 1 pęczek boćwiny, bez szypułek, grubo posiekanej
  • 2 szalotki, drobno posiekane
  • 1 szklanka świeżych liści kolendry
  • 1 limonka, pokrojona na ćwiartki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

    Pasta curry z imbirem i kurkumą: połącz czosnek, szalotki, imbir, chili, sok z limonki, kminek, kurkumę i kolendrę w blenderze lub robocie kuchennym i blenduj, aż składniki zostaną drobno posiekane. Dodaj olej kokosowy i ponownie blenduj, aż składniki utworzą gładką pastę. Przechowuj niewykorzystaną pastę w hermetycznym pojemniku w lodówce do 7 dni lub zamroź w hermetycznym pojemniku.

  • Oliwa czosnkowa: rozgrzej oliwę z oliwek w małym rondlu na średnim ogniu. Dodaj plasterki czosnku i smaż, aż zacznie skwierczeć przez 30 do 40 sekund. Jak tylko zauważysz oznaki zrumienienia, natychmiast zdejmij z ognia, ponieważ czosnek będzie dalej się smażył i na rozgrzanym oleju stanie się całkowicie złocisty.
  • Zupa: dno garnka skrop oliwą. Dodaj 1/2 szklanki pasty curry z imbirem i kurkumą. Zmniejsz ogień i gotuj, cały czas mieszając, aż poczujesz aromat pasty, przez 2 do 3 minut.
  • Dodaj bulion warzywny i mleko kokosowe. Gotuj na wolnym ogniu od 6 do 8 minut, aby smaki się połączyły.
  • W międzyczasie zagotuj w dużym garnku osoloną wodę i dodaj makaron. Gotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu dla al dente. Jak tylko makaron będzie gotowy, odcedź i opłucz go pod zimną bieżącą wodą.
  • Podziel makaron równomiernie na 4 miseczki, w których zamierzasz podać zupę.
  • Dopraw bulion solą. Wyłącz ogień i dodaj boćwinę, poczekaj aż liście zmiękną i zalej zupą makaron.
  • Podawaj zupę posypaną szalotką i kolendrą skropioną olejem czosnkowym, z ćwiartkami limonki.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?

Zobacz nasze inne przepisy na rozgrzewające zupy

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej