Purpurowa zupa Magdy Gessler - syci, rozgrzewa i pozwala wykorzystać resztki

Purpurowa zupa Magdy Gessler - syci, rozgrzewa i pozwala wykorzystać resztki
Autor: Shutterstock Purpurowa zupa Magdy Gessler to kombinacja zupy buraczkowej i dyniowej z dodatkiem pieczonego mięso
łatwy
30 min
4

Purpurowa zupa Magdy Gessler pojawiła się w Kuchennych rewolucjach podczas transformacji Pizza Bella" w Ustroniu. Po wizycie Magdy Gessler pizzeria zmieniła się w Oberżę Dzik i Dąb, w właściciele zaczęli serwować purpurową zupę. Poznajcie przepis na pyszną i sycącą zupę, do której przygotowania można wykorzystać resztki pieczonego mięsa i niedzielnego rosołu.

SKŁADNIKI

  • 225 g pieczonej wołowiny, kaczki  lub kurczaka poszarpanej lub pokrojonej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 1 średnia cebula, obrana i pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 1 łyżka pasty madras curry lub podobnej
  • 4 buraczki obrane i starte na tarce o dużych oczkach
  • 500 g musu z dyni
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
  • 1 litr gorącego bulionu: wołowego, warzywnego lub z kaczki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Podgrzej olej w garnku z grubym dnem, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez 2-3 minuty. Dodaj pastę curry i gotuj przez kolejne 1-2 minuty.
  • Dodaj buraczki, dynię, selera i bulion. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 35-40 minut. Odstaw do lekkiego schłodzenia.
  • Zblenduj zupę (możesz z tego zrezygnować), a potem przelej do garnka, do którego wrzuć posiekane mięso. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 2-3 minuty.
  • Przypraw zupę do smaku i podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, udekoruj świeżym szczypiorkiem lub pietruszką.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej