Purpurowa zupa Magdy Gessler - syci, rozgrzewa i pozwala wykorzystać resztki
2022-11-25
łatwy
30 min
4
Purpurowa zupa Magdy Gessler pojawiła się w Kuchennych rewolucjach podczas transformacji Pizza Bella" w Ustroniu. Po wizycie Magdy Gessler pizzeria zmieniła się w Oberżę Dzik i Dąb, w właściciele zaczęli serwować purpurową zupę. Poznajcie przepis na pyszną i sycącą zupę, do której przygotowania można wykorzystać resztki pieczonego mięsa i niedzielnego rosołu.
SKŁADNIKI
- 225 g pieczonej wołowiny, kaczki lub kurczaka poszarpanej lub pokrojonej
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula, obrana i pokrojona
- 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
- 1 łyżka pasty madras curry lub podobnej
- 4 buraczki obrane i starte na tarce o dużych oczkach
- 500 g musu z dyni
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
- 1 litr gorącego bulionu: wołowego, warzywnego lub z kaczki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podgrzej olej w garnku z grubym dnem, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez 2-3 minuty. Dodaj pastę curry i gotuj przez kolejne 1-2 minuty.
- Dodaj buraczki, dynię, selera i bulion. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 35-40 minut. Odstaw do lekkiego schłodzenia.
- Zblenduj zupę (możesz z tego zrezygnować), a potem przelej do garnka, do którego wrzuć posiekane mięso. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 2-3 minuty.
- Przypraw zupę do smaku i podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, udekoruj świeżym szczypiorkiem lub pietruszką.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!