Przepyszna turecka zupa z czerwonej soczewicy: przepis na ezo gelin çorbası
2021-07-06
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Turecka zupa z czerwonej soczewicy, czyli ezo gelin çorbası jest bogata w smaku, ma aksamitną konsystencję i doskonale syci oraz odżywia. Polecamy, bo jest też prosta do przygotowania i zdrowa.
SKŁADNIKI
- 250 g czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- litr rosołu drobiowego lub wywaru warzywnego
- 1 marchewka
- 1 łyżka masła
- sól
- suszona mięta
- pasta paprykowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drobną pokrojoną cebulę usmażyć na maśle, dolać zimny rosół.
- Wsypać uprzednio dobrze wypłukaną czerwoną soczewicę oraz obraną marchewkę, gotować ok 40 min.
- W czasie gotowania doprawić czubatą łyżkę pasty paprykowej. Gdy soczewica będzie miękka, zmiksować wszytko razem, dodać sól, łyżka mięty, trochę masła.