Przepyszna turecka zupa z czerwonej soczewicy: przepis na ezo gelin çorbası

łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Turecka zupa z czerwonej soczewicy, czyli ezo gelin çorbası jest bogata w smaku, ma aksamitną konsystencję i doskonale syci oraz odżywia. Polecamy, bo jest  też prosta do przygotowania i zdrowa.

SKŁADNIKI

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • litr rosołu drobiowego lub wywaru warzywnego
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • suszona mięta
  • pasta paprykowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drobną pokrojoną cebulę usmażyć na maśle,  dolać zimny rosół.
  • Wsypać uprzednio dobrze wypłukaną  czerwoną soczewicę oraz obraną marchewkę, gotować ok 40 min.
  • W czasie gotowania doprawić czubatą łyżkę pasty paprykowej. Gdy soczewica będzie miękka, zmiksować wszytko razem, dodać sól, łyżka mięty, trochę masła.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej