Prowansalska zupa selerowa - przepis Ewy Wachowicz
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Danie proste i sycące, a do tego super zdrowe! Wypróbuj przepis na prowansalską zupę selerową z dodatkiem pora, ziemniaków i cebuli. Puszysty krem z selera przyrządzisz za pomocą blendera w 30 minut. Sprawdź, jak prowansalska selerową serwuje Ewa Wachowicz.
SKŁADNIKI
- 500 g selera
- 500 g ziemniaków
- 1 por
- 2 cebula
- 1 l wywaru jarzynowego
- 1 liść laurowy
- 1 szklanka - śmietany
- 2 łyżki oliwy
- Sól
- Świeżo zmielony pieprz
- Natka pietruszki
- Grzanki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Selera i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebule też pokroić w kostkę, ale bardzo drobną, a białą część pora - dla odmiany - w półplasterki.
- W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić wszystkie pokrojone warzywa. Smażyć na średnim ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Zalać wywarem jarzynowym, dodać listek laurowy, sól, świeżo zmielony pieprz i gotować ok. 20 minut. - Śmietanę zahartować odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka. Zamiast śmietany można użyć mleka - zupa zrobi się lżejsza i tym samym bliżej jej będzie do prowansalskiego pierwowzoru. Z
- Zmiksować miękkie warzywa na gładki krem. Na samym końcu dodać drobno pokrojoną pietruszkę.
Podawać z grzankami natartymi czosnkiem - podaje Wachowicz na swojej stronie ewawachowicz.pl.