Prowansalska zupa selerowa - przepis Ewy Wachowicz

2021-03-29
ama
Zupa selerowa
Autor: Shutterstock Zupa krem z selera
łatwy
30 min
4

Danie proste i sycące, a do tego super zdrowe! Wypróbuj przepis na prowansalską zupę selerową z dodatkiem pora, ziemniaków i cebuli. Puszysty krem z selera przyrządzisz za pomocą blendera w 30 minut. Sprawdź, jak prowansalska selerową serwuje Ewa Wachowicz.

SKŁADNIKI

  • 500 g selera
  • 500 g ziemniaków
  • 1 por
  • 2 cebula
  • 1 l wywaru jarzynowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 szklanka - śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól
  • Świeżo zmielony pieprz
  • Natka pietruszki
  • Grzanki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Selera i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebule też pokroić w kostkę, ale bardzo drobną, a białą część pora - dla odmiany - w półplasterki.
  • W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić wszystkie pokrojone warzywa. Smażyć na średnim ogniu ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

    Zalać wywarem jarzynowym, dodać listek laurowy, sól, świeżo zmielony pieprz i gotować ok. 20 minut.
  • Śmietanę zahartować odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka. Zamiast śmietany można użyć mleka - zupa zrobi się lżejsza i tym samym bliżej jej będzie do prowansalskiego pierwowzoru. Z
  • Zmiksować miękkie warzywa na gładki krem. Na samym końcu dodać drobno pokrojoną pietruszkę.

    Podawać z grzankami natartymi czosnkiem - podaje Wachowicz na swojej stronie ewawachowicz.pl.
  •  
ama