Prawdziwy barszcz z barszczu zwyczajnego wg przepisu Hanny i Piotra Lisów
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Prawdziwy barszcz z barszczu zwyczajnego (Heracleum sphondylium L.) to specjał kuchni słowiańskiej. Nie należy mylić swojskiego barszczu zwyczajnego z parzącym olbrzymim barszczem Sosnkowskiego, pochodzącym z Kaukazu. Autorami przepisu są badacze, Hanna i Piotr Lisowie, autorzy książki „Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków” (2015), którzy pod Puławami, w Grodzisku Żmijowiska, w skansenie kultury Słowian, eksperymentują z kuchnią słowiańską. Puławy, to jeden z przystanków na tegorocznej trasie Lata z Radiem.
SKŁADNIKI
- Na barszcz kiszony:
- 5 garści młodych liści i łodyg barszczu zwyczajnego,
- woda
- Na polewkę z kiszonego barszczu:
- 1,5 l wody
- wędzony boczek lub żeberka (kawałek wielkości dłoni)
- 1 marchew
- 1 pasternak
- 1 cebula
- 1-2 łyżki mąki pszennej lub jęczmiennej
- sól
- czosnek, kminek, kolendra, lebiodka
- opcjonalnie 2-3 łyżki śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiszenie barszczu: Poszatkowane liście i łodygi barszczu zwyczajnego zalewamy bardzo ciepłą wodą na 3 cm powyżej liści i odstawiamy w ciepłe miejsce do kiszenia. Po 3-5 dniach, w zależności od warunków pogodowych, zakwas powinien być lekko musujący i kwaskowy. Możemy przystąpić do gotowania potrawy.
- Przygotowanie polewki: Z wędzonki i warzyw gotujemy wywar, dodajemy ukiszony barszcz, czosnek do smaku, przyprawiamy solą (pamiętajmy, że wędzonka z reguły jest słona), mielonym kminkiem, lebiodką i szczyptą mielonej kolendry.
- Gotujemy 10 minut, następnie zaprawiamy barszcz mąką rozmąconą w wodzie lub mleku.
- Jeśli ktoś lubi, można dodać śmietany.