Pożywny kapuśniak ze słodkiej kapusty na rosole wołowym
2022-06-08
łatwy
60 min
4
Dieta bezglutenowa
Słodka kapusta podczas gotowania uwalnia specyficzny smak i zapach. Mocny, ciemny rosół wołowy będzie w tej zupie doskonałą parą dla wbrew pozorom intensywnego warzywa. Dodatek ziół „wiatropędnych”, lubczyku, cząbru i kminku, łagodzi efekty uboczne wywołane przez kapustę. To pożywna i bardzo smaczna zupa na chłodniejsze dni.
SKŁADNIKI
- 1,5 l rosołu wołowego
- 0,5 kg szpondra
- 1/4 główki białej kapusty
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera wielkości 2 pudełek zapałek
- 1 por, tylko biała część
- 4-6 średniej wielkości ziemniaków
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka kminku
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- sól i świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso zalać rosołem wołowym lub wodą, dodać przyprawy, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować około godzinę.
- Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler obrać i pokroić w kostkę. Dodać do wywaru mięsnego.
- Kapustę i por zszatkować drobno lub pokroić na bardzo cienkie paski, dodać do zupy. Gotować około 30 minut.
- Wyjąć mięso, obrać z kości i pokroić drobno, ponownie dodać do zupy.
- Podawać z żytnim chlebem.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Przepis pochodzi z książki Królestwo zup autorstwa Adrianna Ewy Stawskiej i Ludmiły Stawskiej
Galeria: Młoda kapusta - przepisy na ciepło