Pikantna zupa ziemniaczana z pomidorami i orzeszkami ziemnymi

Pikantna zupa ziemniaczana z pomidorami i orzeszkami ziemnymi
Autor: Shutterstock Zupa ziemniaczana z pomidorami i orzechami jest smaczna i sycąca.
łatwy
40 min
6

Dieta bezglutenowa

Zupa z orzeszków ziemnych to przysmak z Ameryki Południowej, szczególnie popularny w Boliwii i Ekwadorze. Nam połączenie składników może wydawać się niecodzienne, ale zapewniam, że razem tworzą wyjątkową kompozycję. Aksamitna kartoflanka z pomidorowym posmakiem z wyraźną pikantną nutą chilli, odświeżającą kolendrą i chrupiącymi orzechami tworzą zestaw wyjątkowy i wart wypróbowania.

SKŁADNIKI

  • 6 szklanek bulionu wołowego
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 papryczki chili
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 szklanka orzechów ziemnych
  • 4 łyżki oleju (najlepiej arachidowego)
  • sól i pieprz
  • siekana natka kolendry lub pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i pokroić w niedużą kostkę, paprykę umyć, oczyścić z pestek, pokroić. Chili umyć, usunąć pestki, posiekać.
  • Cebulę i czosnek obrać i posiekać, cebulę wrzucić na rozgrzany olej (najlepiej w sporym garnku) i smażyć ok 5 min, aż się zeszkli. Dodać czosnek.
  • Gdy czosnek zacznie lekko pachnieć dodać ziemniaki, paprykę, chili pomidory z puszki. Wymieszać i smażyć pod przykryciem ok 5 min.
  • W tym czasie na suchej patelni podprażyć orzechy. Najlepiej podgrzewać je na średnim ogniu, uważając, żeby się nie przypaliły. Orzeszki powinny nabrać złocistego odcienia.
  • Odłożyć 2 łyżki orzechów do dekoracji, a resztę zmielić blenderem lub malakserem, po chwili dodać miękkie warzywa i zblendować razem na gładką masę.
  • Przełożyć masę ponownie do garnka i wymieszać z bulionem, zagotować i podgrzewać na małym ogniu jeszcze przez 10 min.
  • Zupę podawać udekorowaną orzeszkami i siekaną zieleniną.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej