Pikantna zupa ziemniaczana z pomidorami i orzeszkami ziemnymi
2021-10-25
łatwy
40 min
6
Dieta bezglutenowa
Zupa z orzeszków ziemnych to przysmak z Ameryki Południowej, szczególnie popularny w Boliwii i Ekwadorze. Nam połączenie składników może wydawać się niecodzienne, ale zapewniam, że razem tworzą wyjątkową kompozycję. Aksamitna kartoflanka z pomidorowym posmakiem z wyraźną pikantną nutą chilli, odświeżającą kolendrą i chrupiącymi orzechami tworzą zestaw wyjątkowy i wart wypróbowania.
SKŁADNIKI
- 6 szklanek bulionu wołowego
- 4 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 2 papryczki chili
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 szklanka orzechów ziemnych
- 4 łyżki oleju (najlepiej arachidowego)
- sól i pieprz
- siekana natka kolendry lub pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i pokroić w niedużą kostkę, paprykę umyć, oczyścić z pestek, pokroić. Chili umyć, usunąć pestki, posiekać.
- Cebulę i czosnek obrać i posiekać, cebulę wrzucić na rozgrzany olej (najlepiej w sporym garnku) i smażyć ok 5 min, aż się zeszkli. Dodać czosnek.
- Gdy czosnek zacznie lekko pachnieć dodać ziemniaki, paprykę, chili pomidory z puszki. Wymieszać i smażyć pod przykryciem ok 5 min.
- W tym czasie na suchej patelni podprażyć orzechy. Najlepiej podgrzewać je na średnim ogniu, uważając, żeby się nie przypaliły. Orzeszki powinny nabrać złocistego odcienia.
- Odłożyć 2 łyżki orzechów do dekoracji, a resztę zmielić blenderem lub malakserem, po chwili dodać miękkie warzywa i zblendować razem na gładką masę.
- Przełożyć masę ponownie do garnka i wymieszać z bulionem, zagotować i podgrzewać na małym ogniu jeszcze przez 10 min.
- Zupę podawać udekorowaną orzeszkami i siekaną zieleniną.
Dlaczego warto jeść orzechy?