Pieczarkowa z gotowanym kurczakiem, ryżem, szpinakiem i serem feta: łatwy przepis na sycącą zupę

Pieczarkowa z gotowanym kurczakiem, ryżem, szpinakiem i serem feta: łatwy przepis na sycącą zupę
Autor: Shutterstock.com Pieczarkowa z gotowanym kurczakiem, ryżem, szpinakiem i serem feta
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Talerz ciepłej i pożywnej zupy uratował nie jedno istnienie. Pożywna zupa nie znaczy tucząca. Wypróbuj przepis na dietetyczną pieczarkową z gotowanym kurczakiem, ryżem, szpinakiem i serem feta. To naprawdę łatwy sposób na sycącą zupę. Możesz w niej wykorzystać wcześniej upieczoną lub ugotowaną pierś kurczaka. Lub zrezygnować z mięsnej wkładki. Polecam gorąco! 

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 3 średniej wielkości pieczarki, pokrojone w plasterki
  • 1 cebula, obrana i drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
  • 1 łodyga selera, pokrojona w plasterki
  • 1 szklanka mieszanki basmati i dzikiego ryżu (lub mieszanki długoziarnistego i dzikiego ryżu)
  • 5 szklanek gorącego bulionu drobiowego lub warzywnego (wystarczy woda i odpowiednia ilość kostek rosołowych)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 szklanki ugotowanego, posiekanego kurczaka
  • 100 g liści szpinaku świeżego lub 200 g mrożonego
  • 80 g sera feta, startego na wiórki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z masłem. Dodaj pieczarki i smaż do lekkiego zrumienienia.
  • Dodaj cebulę, czosnek i selera. Smaż do zeszklenia cebuli. 
  • Dodaj oba rodzaje ryżu. Smaż przez 1 minutę.
  • Wlej bulion. Dodaj tymianek. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu do chwili, gdy ryż będzie miękki. 
  • Gdy ryż jest już ugotowany, dodaj pokrojoną pierś kurczaka oraz szpinak. Podgrzej całość.
  • Zupę rozlej do misek i podawaj z odrobiną tartego sera feta.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Redaktorka serwisu Beszamel.pl

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej