Pieczarkowa z gotowanym kurczakiem, ryżem, szpinakiem i serem feta: łatwy przepis na sycącą zupę
2021-04-09
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Talerz ciepłej i pożywnej zupy uratował nie jedno istnienie. Pożywna zupa nie znaczy tucząca. Wypróbuj przepis na dietetyczną pieczarkową z gotowanym kurczakiem, ryżem, szpinakiem i serem feta. To naprawdę łatwy sposób na sycącą zupę. Możesz w niej wykorzystać wcześniej upieczoną lub ugotowaną pierś kurczaka. Lub zrezygnować z mięsnej wkładki. Polecam gorąco!
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- 3 średniej wielkości pieczarki, pokrojone w plasterki
- 1 cebula, obrana i drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
- 1 łodyga selera, pokrojona w plasterki
- 1 szklanka mieszanki basmati i dzikiego ryżu (lub mieszanki długoziarnistego i dzikiego ryżu)
- 5 szklanek gorącego bulionu drobiowego lub warzywnego (wystarczy woda i odpowiednia ilość kostek rosołowych)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 szklanki ugotowanego, posiekanego kurczaka
- 100 g liści szpinaku świeżego lub 200 g mrożonego
- 80 g sera feta, startego na wiórki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z masłem. Dodaj pieczarki i smaż do lekkiego zrumienienia.
- Dodaj cebulę, czosnek i selera. Smaż do zeszklenia cebuli.
- Dodaj oba rodzaje ryżu. Smaż przez 1 minutę.
- Wlej bulion. Dodaj tymianek. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu do chwili, gdy ryż będzie miękki.
- Gdy ryż jest już ugotowany, dodaj pokrojoną pierś kurczaka oraz szpinak. Podgrzej całość.
- Zupę rozlej do misek i podawaj z odrobiną tartego sera feta.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania