Pieczarkowa z gotowanym kurczakiem, ryżem, szpinakiem i serem feta: łatwy przepis na sycącą zupę

2021-04-08
Adrianna Stawska-Ostaszewska
Pieczarkowa z gotowanym kurczakiem, ryżem, szpinakiem i serem feta: łatwy przepis na sycącą zupę
Autor: Shutterstock.com Pieczarkowa z gotowanym kurczakiem, ryżem, szpinakiem i serem feta
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Talerz ciepłej i pożywnej zupy uratował nie jedno istnienie. Pożywna zupa nie znaczy tucząca. Wypróbuj przepis na dietetyczną pieczarkową z gotowanym kurczakiem, ryżem, szpinakiem i serem feta. To naprawdę łatwy sposób na sycącą zupę. Możesz w niej wykorzystać wcześniej upieczoną lub ugotowaną pierś kurczaka. Lub zrezygnować z mięsnej wkładki. Polecam gorąco! 

Składniki

1 łyżka oliwy z oliwek

2 łyżki masła

3 średniej wielkości pieczarki, pokrojone w plasterki

1 cebula, obrana i drobno posiekana

2 ząbki czosnku, obrane i posiekane

1 łodyga selera, pokrojona w plasterki

1 szklanka mieszanki basmati i dzikiego ryżu (lub mieszanki długoziarnistego i dzikiego ryżu)

5 szklanek gorącego bulionu drobiowego lub warzywnego (wystarczy woda i odpowiednia ilość kostek rosołowych)

1 łyżeczka suszonego tymianku

2 szklanki ugotowanego, posiekanego kurczaka

100 g liści szpinaku świeżego lub 200 g mrożonego

80 g sera feta, startego na wiórki

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z masłem. Dodaj pieczarki i smaż do lekkiego zrumienienia.

Dodaj cebulę, czosnek i selera. Smaż do zeszklenia cebuli. 

Dodaj oba rodzaje ryżu. Smaż przez 1 minutę.

Wlej bulion. Dodaj tymianek. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu do chwili, gdy ryż będzie miękki. 

Gdy ryż jest już ugotowany, dodaj pokrojoną pierś kurczaka oraz szpinak. Podgrzej całość.

Zupę rozlej do misek i podawaj z odrobiną tartego sera feta.

Ryż - właściwości i sposoby gotowania