Perska zupa warzywna z makaronem i karmelizowaną cebulą. Kojący posiłek po ciężkim dniu

2023-03-15
Perska zupa
Autor: Shutterstock Perska zupa jest po brzegi wypełniona wartościowymi i sycącymi składnikami.
łatwy
40 min
4

Ten przepis na tradycyjną perską zupę sprawdza się znakomicie w chłodne dni. To treściwe, aromatyczne danie warto przygotować sobie wcześniej, zawsze wtedy, gdy wiemy, ze kolejny dzień będzie zabiegany. Już sama myśl, że w domu czeka porcja kojącej zupy sprawi, że poczujesz się lepiej.

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 cebule
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka cieciorki
  • 1 puszka białej fasoli
  • 100 g brązowej soczewicy
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 100 g makaronu (najlepiej cienkie wstążki)
  • 200 g szpinaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka siekanej świeżej mięty
  • 1 opakowanie kwaśniej śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebule obierz. 2 z nich posiekaj drobno i podsmaż w garnku na oliwie. Po 5 minutach smażenia dodaj kurkumę i przeciśnięty przez praskę czosnek smaż kolejne 4 minuty.
  • Pozostałe 2 cebule pokrój w cieniutkie plasterki. Na patelni z nieprzywierającym dnem rozpuść masło. Smaż cebule na maśle ok 20 minut, na bardzo małym ogniu.
  • Do cebuli dodaj odsączone z zalewy ciecierzyce i fasolę oraz suche ziarna soczewicy, wlej bulion gotuj pod przykryciem 30 minut. Po tym czasie dodaj do zupy makaron i gotuj 10 minut.
  • Szpinak wrzuć na patelnie, wlej odrobinę wody i blanszuj przez 2-3 minuty. Szpinak odsącz z jak największej ilości płynu i razem z posiekanymi ziołami dodaj do zupy.
  • Zupę podawaj z porządnym kleksem kwaśniej śmietany oraz karmelizowana cebulą.