Paprykowa zupa krem z ziemniakami: przepis na meksykańską zupę warzywną
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Paprykowa zupa krem to gęsta, esencjonalna i przepyszna porcja zdrowych warzyw. Ten przepis na meksykańską zupę warzywną możecie wzbogacić o dodatek twarogu i tortilli. To zupa idealna do pracy lub do kubka. Polecam wszystkim dbającym o swoje zdrowie.
SKŁADNIKI
- 2 duże czerwone papryki
- 2 łyżki masła
- ⅓ szklanki szalotki drobno posiekanej
- 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżeczki mielonego kminku
- 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 600 g ziemniaków (3 szklanki) pokrojonych w kostkę
- 1 szklanka mleka
- ½ łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
- 2-3 łyżki soku z limonki do smaku
- 1 szklanka pokruszonego twarogu
- 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę
- ¼ szklanki mielonej świeżej kolendry
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Paprykę połóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz paprykę, obracając ją co 5 minut, aż zmięknie, a skórka nieco się przypali, wręcz zwęgli. Zajmie to od 15 do 20 minut. Przełóż do miski, przykryj folią i odstaw na 10 minut. Przestudzoną paprykę obierz ze skórki, usuń nasiona i posiekaj; odłóż na bok.
- W międzyczasie rozpuść masło w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj szalotkę, czosnek i kminek; smaż, mieszając, aż zacznie pachnieć, wystarczy około 1 minuty.
- Dodaj ziemniaki i bulion; doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, czyli od 15 do 18 minut.
- Dodaj do zupy upieczoną paprykę, mleko, sól i pieprz. Zmiksuj za pomocą ręcznego blendera.
- Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż do podgrzania, czyli od 5 do 8 minut. Przypraw sokiem z limonki. Dodawaj po 1 łyżce soku, zamieszaj i spróbuj.
- Zupę podawaj z serem, awokado i kolendrą.
Odmiany i właściwości papryki