Paprykowa zupa krem z ziemniakami: przepis na meksykańską zupę warzywną

Paprykowa zupa krem z ziemniakami: przepis na meksykańską zupę warzywną
Autor: Shutterstock Esencjonalna zupa paprykowa z awokado, twarogiem i paskami tortilli
łatwy
35 min
4

Paprykowa zupa krem to gęsta, esencjonalna i przepyszna porcja zdrowych warzyw. Ten przepis na meksykańską zupę warzywną możecie wzbogacić o dodatek twarogu i tortilli. To zupa idealna do pracy lub do kubka. Polecam wszystkim dbającym o swoje zdrowie.

SKŁADNIKI

  • 2 duże czerwone papryki
  • 2 łyżki masła
  • ⅓ szklanki szalotki drobno posiekanej
  • 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 600 g ziemniaków (3 szklanki) pokrojonych w kostkę
  • 1 szklanka mleka
  • ½ łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2-3 łyżki soku z limonki do smaku
  • 1 szklanka pokruszonego twarogu
  • 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę
  • ¼ szklanki mielonej świeżej kolendry

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • Paprykę połóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz paprykę, obracając ją co 5 minut, aż zmięknie, a skórka nieco się przypali, wręcz zwęgli. Zajmie to od 15 do 20 minut. Przełóż do miski, przykryj folią i odstaw na 10 minut. Przestudzoną paprykę obierz ze skórki, usuń nasiona i posiekaj; odłóż na bok.
  • W międzyczasie rozpuść masło w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj szalotkę, czosnek i kminek; smaż, mieszając, aż zacznie pachnieć, wystarczy około 1 minuty.
  • Dodaj ziemniaki i bulion; doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, czyli od 15 do 18 minut.
  • Dodaj do zupy upieczoną paprykę, mleko, sól i pieprz. Zmiksuj za pomocą ręcznego blendera.
  • Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż do podgrzania, czyli od 5 do 8 minut. Przypraw sokiem z limonki. Dodawaj po 1 łyżce soku, zamieszaj i spróbuj.
  • Zupę podawaj z serem, awokado i kolendrą.
Odmiany i właściwości papryki
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej