Ostra zupa pomidorowa z soczewicą i kolendrą
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Zupa pomidorowa budzi wspomnienia dzieciństwa. Niewiele dań - odpowiednio przyrządzonych - może smakować tak wybornie - piszą Niklas Ekstedt i Henrik Ennart, autorzy książki „Happy food 2.0 Co jeść, by szczęśliwie żyć”. Jest też pełna różnych rodzajów błonnika i zdrowych substancji. A likopen w pomidorach jest dobry m.in. na prostatę. Dodajmy, że ostra zupa pomidorowa z soczewicą i kolendrą, przygotowana jest na bazie soku pomidorowego. Łatwa i szybka zupa dla każdego!
SKŁADNIKI
- 1 czerwona papryczka chili
- 3 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego
- 800 ml soku pomidorowego
- 200 ml wody
- 1 i 1/5 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
- sól
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- 6-8 liści selera naciowego lub śwież kolendra do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przekrój papryczkę chili na pół i usuń gniazda nasienne.
- Obierz i posiekaj cebulę i czosnek.
- Na średnim ogniu podsmażaj z oliwą pokrojoną papryczkę chili, cebulę i czosnek - uważaj, żeby się nie przypaliły - 1-2 minuty.
- Dodaj nasiona kolendry i kopru włoskiego i smaż jeszcze 1 minutę.
- Dodaj sok pomidorowy i wodę, doprowadź do wrzenia i gotuj 20 minut.
- Dodaj soczewicę.
- Dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny, podgrzej i udekoruj liśćmi selera naciowego.