Ostra zupa pomidorowa z soczewicą i kolendrą

2021-03-29
Niklas Ekstedt, Henrik Ennart
Ostra zupa pomidorowa z soczewicą i kolendrą
Autor: Wydawnictwo Burda
łatwy
45 min
4

Zupa pomidorowa budzi wspomnienia dzieciństwa. Niewiele dań - odpowiednio przyrządzonych - może smakować tak wybornie - piszą Niklas Ekstedt i Henrik Ennart, autorzy książki „Happy food 2.0 Co jeść, by szczęśliwie żyć”. Jest też pełna różnych rodzajów błonnika i zdrowych substancji. A likopen w pomidorach jest dobry m.in. na prostatę. Dodajmy, że ostra zupa pomidorowa z soczewicą i kolendrą, przygotowana jest na bazie soku pomidorowego. Łatwa i szybka zupa dla każdego!

 

Niklas Ekstedt, Henrik Ennart, Happy Food 2.0: Co jeść by szczęśliwie żyć?, wyd. Burda Media

 

Przepis pochodzi z książki szwedzkich autorów Niklasa Ekstedta i Henrika Ennarta „Happy Food 2.0: Co jeść by szczęśliwie żyć?” wydanej przez Burda Media

 

 

 

 

SKŁADNIKI

  • 1 czerwona papryczka chili
  • 3 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżka nasion kopru włoskiego
  • 800 ml soku pomidorowego
  • 200 ml wody
  • 1 i 1/5 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
  • sól
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 6-8 liści selera naciowego lub śwież kolendra do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przekrój papryczkę chili na pół i usuń gniazda nasienne.
  • Obierz i posiekaj cebulę i czosnek.
  • Na średnim ogniu podsmażaj z oliwą pokrojoną papryczkę chili, cebulę i czosnek - uważaj, żeby się nie przypaliły - 1-2 minuty.
  • Dodaj nasiona kolendry i kopru włoskiego i smaż jeszcze 1 minutę.
  • Dodaj sok pomidorowy i wodę, doprowadź do wrzenia i gotuj 20 minut.
  • Dodaj soczewicę.
  • Dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny, podgrzej i udekoruj liśćmi selera naciowego. 
Niklas Ekstedt, Henrik Ennart