Orientalna zupa warzywna: przepis na jarzynową z charakterem
2022-05-25
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Orientalna zupa warzywna to zdrowa dawna witamin, mikroelementów, roślinnego białka i smaku. Dodatki nadają zupie charakteru i czynią ją ciekawą. Zupa doskonale pełni funkcję lekkiego posiłku - zwłaszcza w towarzystwie grzanek.
SKŁADNIKI
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- biała część pora
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cukinia
- 2 ziemniaki - można też użyć batatów
- 2 marchewki
- 3 gałązki selera naciowego
- 1/2 szklanki zielonego groszku
- 1 l bulionu warzywnego
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej np. Sambal Oelek
- 5-6 cm kawałek imbiru
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa pokroić w odpowiadające nam kawałki, czosnek przecisnąć przez praskę.
- W garnku o grubym dnie rozgrzać olej kokosowy, przesmażyć na nim cebulę do zeszklenia, dodać czosnek uważać, by się nie przypalił.
- Kolejno dodawać warzywa i krótko smażyć. Na koniec zalać całość bulionem warzywnym, dodać groszek. Gotować 15-20 minut, aż ziemniaki lub bataty będą miękkie.
- Dodać mleko kokosowe, starty drobno imbir i przyprawy, doprawić do smaku.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?