Orientalna zupa warzywna: przepis na jarzynową z charakterem

Orientalna zupa warzywna
Autor: Shutterstock Jarzynowa z orientalnym twistem doskonale smakuje i korzystnie wpływa na przemianę materii
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Orientalna zupa warzywna to zdrowa dawna witamin, mikroelementów, roślinnego białka i smaku. Dodatki nadają zupie charakteru i czynią ją ciekawą. Zupa doskonale pełni funkcję lekkiego posiłku - zwłaszcza w towarzystwie grzanek.

SKŁADNIKI

  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • biała część pora
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 2 ziemniaki - można też użyć batatów
  • 2 marchewki
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej np. Sambal Oelek
  • 5-6 cm kawałek imbiru
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa pokroić w odpowiadające nam kawałki, czosnek przecisnąć przez praskę.
  • W garnku o grubym dnie rozgrzać olej kokosowy, przesmażyć na nim cebulę do zeszklenia, dodać czosnek uważać, by się nie przypalił.
  • Kolejno dodawać warzywa i krótko smażyć. Na koniec zalać całość bulionem warzywnym, dodać groszek. Gotować 15-20 minut, aż ziemniaki lub bataty będą miękkie.
  • Dodać mleko kokosowe, starty drobno imbir i przyprawy, doprawić do smaku.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej