Odświeżająca i pożywna zupa neapolitańska
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zupa neapolitańska to bardzo smaczne danie z prostych składników. Można ją podać w wersji podstawowej lub wzbogacić kawałkami gotowanej ryby lub kurczaka.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 szklanka śmietany
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 100 g ostrego żółtego sera
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bulion podgrzać, aby był ciepły, ale nie gorący. Z masła i maki zrobić jasną zasmażkę i dokładnie rozprowadzić ja w wywarze. Zagotować zupę.
- Do gotującej się zupy dodać mleko, śmietanę i starty ser, doprawić solą i sokiem z cytryny. Podawać z koperkiem.