Oberiba: zupa z kalarepy po śląsku

Oberiba: zupa z kalarepy po śląsku
Autor: Shutterstock Oberiba to śląska nazwa kalarepy a także zupy z niej przygotowywanej
łatwy
25 min
4

Dieta wegetariańska

Oberiba to w gwarze śląskiej kalarepa, ale też nazwa wiosennej zupy z tego warzywa, tradycyjnie gotowanej na Śląsku. Polecam tę łatwą do przygotowania, niedrogą i bardzo smaczną zupę - włączcie ją do swojego menu, a nie pożałujecie.

SKŁADNIKI

  • 4 młode kalarepki (można je dodać do zupy wraz z liśćmi)
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła albo oleju (niektóre przepisy mówią o smalcu - ale zapewne chodzi o dobry smalec domowy)
  • kilka liści lubczyku
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • 4 łyżki śmietany (kwaśnej, 18%) - opcjonalnie
  • pół pęczka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić w kostkę, a ziemniaki i kalarepkę w niedużą kostkę. Jeśli zdecydujesz się dodać do zupy liście kalarepy, trzeba je pokroić w paski, wycinając uprzednio twardy środkowy nerw i odrzucając łodygi.
  • Cebulę podsmażyć na maśle lub oleju (ja często smażę na oleju, a na koniec dodaję trochę masła dla smaku), dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i kalarepę, poddusić przez chwilę.
  • Zalać warzywa bulionem, dodać lubczyk i ewentualnie pokrojone w paseczki liście kalarepy, doprowadzić do wrzenia. Gotować do miękkości warzyw.
  • Przygotować zasmażkę - roztopić masło, dodać mąkę, rozmieszać, smażyć 2 minuty. Następnie dolać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i wlać do garnka.
  • Doprawić zupę do smaku pieprzem i solą, można ją też zabielić śmietaną, ale ja wolę dodawać śmietanę wprost do talerza zupy. Podawać posypaną koperkiem.
Kalarepa - właściwości i zastosowanie kalarepki w kuchni
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej