Niemiecka zupa z soczewicy z bekonem - pyszna, prosta i sycąca
2022-02-15
łatwy
25 min
4
Niemiecką zupę z soczewicy z bekonem przygotujesz bez problemu. Doskonale znosi podgrzewanie, możesz ją więc zabrać na przykład na lunch do pracy. Jeśli chcesz ją efektownie podać - zostaw kilka kawałków bekonu, podsmaż je i posyp nimi gotową już zupę.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 6 plastrów chudego wędzonego boczku
- 1 cebula, obrana i posiekana
- 2 marchewki, obrane i pokrojone
- 200 g czerwonej soczewicy
- puszka pokrojonych pomidorów bez skórki (400 g)
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Dodaj bekon, cebulę i marchewki i smaż na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez 7-10 minut, aż bekon zacznie się złocić, a warzywa zmiękną.
- Dodaj soczewicę i dobrze wymieszaj. Dodaj pokrojone pomidory i 1,5 litra wrzącej wody oraz kostkę bulionową.
- Doprowadzić do wrzenia, przykryj, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę, aż soczewica i warzywa zmiękną. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można dodać trochę więcej wrzącej wody.
- Podawaj zupę z chrupiącym, świeżym chlebem, posypaną natką pietruszki.
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?