Niemiecka zupa z soczewicy z bekonem - pyszna, prosta i sycąca

Niemiecka zupa z soczewicy z bekonem - pyszna, prosta i sycąca
Autor: Shutterstock Ta zupa jest sycąca, bardzo łatwa do przygotowania i bardzo smaczna
łatwy
25 min
4

Niemiecką zupę z soczewicy z bekonem przygotujesz bez problemu. Doskonale znosi podgrzewanie, możesz ją więc zabrać na przykład na lunch do pracy. Jeśli chcesz ją efektownie podać - zostaw kilka kawałków bekonu, podsmaż je i posyp nimi gotową już zupę.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 6 plastrów chudego wędzonego boczku
  • 1 cebula, obrana i posiekana
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone 
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • puszka pokrojonych pomidorów bez skórki (400 g)
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Dodaj bekon, cebulę i marchewki i smaż na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez 7-10 minut, aż bekon zacznie się złocić, a warzywa zmiękną.
  • Dodaj soczewicę i dobrze wymieszaj. Dodaj pokrojone pomidory i 1,5 litra wrzącej wody oraz kostkę bulionową.
  • Doprowadzić do wrzenia, przykryj, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę, aż soczewica i warzywa zmiękną. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, można dodać trochę więcej wrzącej wody.
  • Podawaj zupę z chrupiącym, świeżym chlebem, posypaną natką pietruszki.
Warzywa strączkowe - dlaczego warto je jeść?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej