Łotewski barszcz czerwony z klopsikami: przepis na zupę z wiórkami buraczanymi

Łotewski barszcz czerwony z klopsikami
Autor: Shutterstock.com Łotewski barszcz czerwony z klopsikami, śmietaną i zieleniną
łatwy
30 min
4

Łotewski barszcz czerwony z klopsikami mięsnymi jest bardzo smaczny. Do przygotowania barszczu można wykorzystać buraki już ugotowane i starte na wiórki. Kupimy je w każdym warzywniaku. Do tej zupy nadają się również wiórki buraczane w słodko-kwaśnej zalewie ze słoika. Wypróbujcie ten łatwy przepis na sprytną zupę z gotowych półproduktów! 

SKŁADNIKI

  • Na klopsiki do barszczu czerwonego:
  • 300 g mięsa mielonego, cielęcego lub indyczego
  • 1 cebula, starta na tarce
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • Na łotewski barszcz czerwony:
  • 2 l wody
  • 500 g buraków startych na wiórki, można użyć buraczków w octowej zalewie słodko-kwaśnej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1 marchewka, starta na tarce
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/4 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu 
  • 100 ml śmietany 18% do podania
  • 4 łyżki zieleniny: natka pietruszki i koperek, drobno posiekane
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso mielone wymieszać ze startą cebulą i rozmąconym jajkiem. Dodać 1/4 łyżeczki soli i tyle samo mielonego pieprzu. Z masy utoczyć klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać cebulę, marchew i czosnek. Smażyć, aż warzywa zmiękną. Odstawić. 
  • Zagotować 2 l wody z pieprzem ziarnistym i listkiem laurowym. Na wrzącą wodę kłaść pojedynczo klopsiki. 
  • Do gotujących się klopsików dodać uduszoną marchewkę z cebulą i czosnkiem. Następnie dodać starte buraki i koncentrat pomidorowy. Gotować jeszcze przez 10 minut.
  • Zupę zakwasić octem. Rozlać do talerzy. Do każdego dołożyć po 1/2 łyżki śmietany. Posypać zieleniną. Smacznego! 
Beszamel - Buraki

Barszcz biały z klopsikami: instrukcja gotowania krok po kroku

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej