Łotewski barszcz czerwony z klopsikami: przepis na zupę z wiórkami buraczanymi
2022-02-07
łatwy
30 min
4
Łotewski barszcz czerwony z klopsikami mięsnymi jest bardzo smaczny. Do przygotowania barszczu można wykorzystać buraki już ugotowane i starte na wiórki. Kupimy je w każdym warzywniaku. Do tej zupy nadają się również wiórki buraczane w słodko-kwaśnej zalewie ze słoika. Wypróbujcie ten łatwy przepis na sprytną zupę z gotowych półproduktów!
SKŁADNIKI
- Na klopsiki do barszczu czerwonego:
- 300 g mięsa mielonego, cielęcego lub indyczego
- 1 cebula, starta na tarce
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- Na łotewski barszcz czerwony:
- 2 l wody
- 500 g buraków startych na wiórki, można użyć buraczków w octowej zalewie słodko-kwaśnej
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1 marchewka, starta na tarce
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1/4 łyżeczki ziaren pieprzu
- 1 listek laurowy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka octu
- 100 ml śmietany 18% do podania
- 4 łyżki zieleniny: natka pietruszki i koperek, drobno posiekane
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso mielone wymieszać ze startą cebulą i rozmąconym jajkiem. Dodać 1/4 łyżeczki soli i tyle samo mielonego pieprzu. Z masy utoczyć klopsiki wielkości orzecha włoskiego.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać cebulę, marchew i czosnek. Smażyć, aż warzywa zmiękną. Odstawić.
- Zagotować 2 l wody z pieprzem ziarnistym i listkiem laurowym. Na wrzącą wodę kłaść pojedynczo klopsiki.
- Do gotujących się klopsików dodać uduszoną marchewkę z cebulą i czosnkiem. Następnie dodać starte buraki i koncentrat pomidorowy. Gotować jeszcze przez 10 minut.
- Zupę zakwasić octem. Rozlać do talerzy. Do każdego dołożyć po 1/2 łyżki śmietany. Posypać zieleniną. Smacznego!
Beszamel - Buraki