Letnia grochowa z pomidorami z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Letnia grochowa z pomidorami jest znacznie lżejsza od tradycyjnej wersji grochówki. Znakomita na ciepłe dni. Porcja zupy ugotowanej wg przepisu przygotowanego przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera dostarcza 300 kcal.
SKŁADNIKI
- 200 ml wody
- 2 łyżki grochu w połówkach
- 20 g kiełbaski wędzonej
- 20 g boczku wędzonego
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 ziemniaka
- 1 mała marchewka
- 1 pomidor czerwony
- 1 łyżeczka
- koncentratu pomidorowego
- liść laurowy, majeranek, ziele angielskie,
- naturalna wegeta, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Groch namoczyć w wodzie najlepiej przez całą noc (minimalnie 2-3h).
- Wymienić wodę i zagotować groch razem z liściem laurowym i zielem angielskim.
- Ziemniaka i marchew umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać je do wywaru z grochem. Gotować 20 min.
- Dodać pokrojony boczek, kiełbasę i rozdrobniony na prasce czosnek. Przyprawić resztą przypraw. Gotować na wolnym ogniu przez 5 min.
- Po tym czasie dodać pokrojonego w kostkę pomidora bez skóry (należy wcześniej go sparzyć) wraz z przecierem. Gotować wszystko kolejne 10 min.