Lekka i aromatyczna zupa pieczarkowa z makaronem orzo. Nutka cytryny podbija smak

Zupa pieczarkowa z orzo
Autor: Shutteratock Zupa pieczarkowa znakomicie znakomicie smakuje z dodatkiem drobnego makaronu, na przykład orzo.
łatwy
20 min
3

Ekspresowa zupa o bardzo przyjemnej, lekkiej konsystencji i świetnym smaku podbitym aromatem cytryny. Aby dodać nieco treści do zupy dodałam wsypałam trochę makaronu orzo i wyszło świetnie.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 posiekane dymki ze szczypiorem
  • (opcjonalnie) 1 marchewka
  • (opcjonalnie) 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • szczypta suszonego tymianku
  • szczypta pieprzu
  • 2-3 łyżki makaronu orzo
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • odrobina otartej skórki z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki umyj i pokrój w plastry. Marchewkę i selera obierz, pokrój w plastry. Cebule pokrój w piórka, szczypior posiekaj.
  • Rozgrzej oliwę na średnim ogniu, wrzuć na nią pieczarki i cebule. Podsmażaj 3-4 minuty, po czym dodaj czosnek (przeciśnięty przez praskę).
  • Smaż jeszcze jedna minutę, po czym podlej bulionem dodaj przyprawy i marchew oraz seler.
  • Gdy zupa zacznie wrzeć dodaj makaron, sok z cytryny i otarta z cytryny skórkę, przypraw sola i pieprzem.
  • Gotuj jeszcze kilka minut, aż makaron zrobi się miękki. 
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?

Galeria: 15 sprawdzonych propozycji na zupy na rosole

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej