Lekka i aromatyczna zupa pieczarkowa z makaronem orzo. Nutka cytryny podbija smak
2022-11-25
łatwy
20 min
3
Ekspresowa zupa o bardzo przyjemnej, lekkiej konsystencji i świetnym smaku podbitym aromatem cytryny. Aby dodać nieco treści do zupy dodałam wsypałam trochę makaronu orzo i wyszło świetnie.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg pieczarek
- 2 posiekane dymki ze szczypiorem
- (opcjonalnie) 1 marchewka
- (opcjonalnie) 1 łodyga selera naciowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 2,5 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- szczypta suszonego tymianku
- szczypta pieprzu
- 2-3 łyżki makaronu orzo
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny
- odrobina otartej skórki z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki umyj i pokrój w plastry. Marchewkę i selera obierz, pokrój w plastry. Cebule pokrój w piórka, szczypior posiekaj.
- Rozgrzej oliwę na średnim ogniu, wrzuć na nią pieczarki i cebule. Podsmażaj 3-4 minuty, po czym dodaj czosnek (przeciśnięty przez praskę).
- Smaż jeszcze jedna minutę, po czym podlej bulionem dodaj przyprawy i marchew oraz seler.
- Gdy zupa zacznie wrzeć dodaj makaron, sok z cytryny i otarta z cytryny skórkę, przypraw sola i pieprzem.
- Gotuj jeszcze kilka minut, aż makaron zrobi się miękki.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?