Łatwiutka zupa krem z mrożonych brokułów i kalafiorów - przepis dla opornych
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ugotowanie zupy z mrożonki to jedno z najłatwiejszych zadań kulinarnych. Mrożonych warzyw nie trzeba myć, obierać i kroić. Wystarczy dodać je do wrzącego bulionu i odczekać kilka minut. Opornym wyjaśniam, że lepsza zupa z gotowanych warzyw, niż nic. Gotowane warzywa dostarczają wielu ważnych związków odżywczych. Koniecznie spróbujcie kremu z mrożonych brokułów i kalafiorów. To takie łatwe! I jakie pyszne!
SKŁADNIKI
- 200-250 g kalafiorów mrożonych
- 200-250 g brokułów mrożonych
- 1 l bulionu warzywnego (może być instant lub z kostki)
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 50 ml kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
- 1 łyżka pestek dyni (opcjonalnie)
- 1 łyżka jadalnych płatków prymuli, stokrotek lub fiołków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bulion i mleko zagotować.
- Dodać mrożone różyczki kalafiora i brokuła. Przyprawić czosnkiem granulowanym.
- Gotować około 5-7 minut lub według wskazówek producenta mrożonki.
- Zupę zmiksować. Spróbować i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem.
- Podawać ze śmietaną, prażonymi pestkami dyni i płatkami wiosennych kwiatów.
Mrożone warzywa gotują się szybciej, ponieważ przed zamrożeniem są blanszowane. Blanszowanie to technika wywodząca się z kuchni francuskiej. Polega na krótkim obgotowywaniu warzyw we wrzątku. Jeśli chcesz jeść zdrowo i zielono, koniecznie zobacz GALERIĘ zdjęć, jak zrobić spaghetti z mrożonymi brokułami i groszkiem.