Łatwiutka zupa krem z mrożonych brokułów i kalafiorów - przepis dla opornych

Łatwiutka zupa krem z mrożonych brokułów i kalafiorów - przepis dla opornych
Autor: Shutterstock.com Łatwiutka zupa krem z mrożonych brokułów i kalafiorów - przepis dla opornych
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ugotowanie zupy z mrożonki to jedno z najłatwiejszych zadań kulinarnych. Mrożonych warzyw nie trzeba myć, obierać i kroić. Wystarczy dodać je do wrzącego bulionu i odczekać kilka minut. Opornym wyjaśniam, że lepsza zupa z gotowanych warzyw, niż nic. Gotowane warzywa dostarczają wielu ważnych związków odżywczych. Koniecznie spróbujcie kremu z mrożonych brokułów i kalafiorów. To takie łatwe! I jakie pyszne! 

SKŁADNIKI

  • 200-250 g kalafiorów mrożonych
  • 200-250 g brokułów mrożonych
  • 1 l bulionu warzywnego (może być instant lub z kostki)
  • 200 ml mleka 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 50 ml kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka pestek dyni (opcjonalnie)
  • 1 łyżka jadalnych płatków prymuli, stokrotek lub fiołków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bulion i mleko zagotować.
  • Dodać mrożone różyczki kalafiora i brokuła. Przyprawić czosnkiem granulowanym.
  • Gotować około 5-7 minut lub według wskazówek producenta mrożonki.
  • Zupę zmiksować. Spróbować i ewentualnie doprawić solą oraz pieprzem. 
  • Podawać ze śmietaną, prażonymi pestkami dyni i płatkami wiosennych kwiatów. 
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?

Mrożone warzywa gotują się szybciej, ponieważ przed zamrożeniem są blanszowane. Blanszowanie to technika wywodząca się z kuchni francuskiej. Polega na krótkim obgotowywaniu warzyw we wrzątku. Jeśli chcesz jeść zdrowo i zielono, koniecznie zobacz GALERIĘ zdjęć, jak zrobić spaghetti z mrożonymi brokułami i groszkiem. 

Spaghetti z pieczoną fetą, brokułami i groszkiem - pomysł na danie jednogarnkowe

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej