Kwaśna zupa z klopsikami i szturanymi ziemniakami. Spróbuj przysmaku z Pomorza

Kwaśna zupa z klopsikami – tradycyjna zupa z Pomorza ze szturanymi ziemniakami
Autor: Shutterstock Kwaśna zupa z klopsikami to tradycyjna polewka z Pomorza ze szturanymi ziemniakami
łatwy
40 min
4

Kwaśna zupa z klopsikami chętnie była i jest jadana na Pomorzu, a także w Wielkopolsce i na Warmii. Ma różne warianty. Ten przepis pochodzi z Pomorza.

To zupa z mojego dzieciństwa. Jest esencjonalna, syta, ale też rześka dzięki octowi – nie byle jakiemu, bo octowi piwnemu. Jest on znacznie łagodniejszy od spirytusowego, a jednocześnie bogatszy w smak. Fantastycznie podkręca tę zupę.

Do zupy tradycyjnie podaje się – na osobnym talerzyku – szturane ziemniaki.

SKŁADNIKI

  • klopsiki:
  • pół kg mielonego mięsa z udźca indyka (lub wieprzowego, wieprzowo-wołowego itp.)
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki śmietany 22%
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta ostrej papryki, luczyk
  • bułka tarta
  • mąka do obtoczenia klopsików
  • wywar:
  • 2 l bulionu mięsnego
  • 2–3 łyżki śmietana 22%
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3–4 ziemniaki
  • przyprawy: sól, liść laurowy, po 2 ziarna ziela angielskiego i pieprzu, goździk, majeranek
  • 2–3 łyżki octu piwnego (może być inny, np. winny lub spirytusowy – tego ostatniego w mniejszej ilości)
  • 2 cebule
  • masło klarowane

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotowujemy bulion.
  • Do wrzącego bulionu wkładamy obrane warzywa (warzywa mają być w całości) oraz przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, pieprz. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw.
  • W czasie gdy gotują się warzywa, robimy klopsiki. Mielone mięso przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą ostrej papryki i lubczykiem. Dodajemy 2 łyżki śmietany oraz natkę pietruszki i trochę bułki tartej. Wyrabiamy masę. W zwilżonych dłoniach formujemy małe klopsiki, każdy obtaczamy w mące.
  • Gdy warzywa są już miękkie, wyciągamy je z bulionu. Ziemniaki dodatkowo odparowujemy w suchym naczyniu nad ogniem.
  • Dusimy na maśle klarowanym cebulę pokrojoną w kostkę. Połowę dodajemy do bulionu, a drugą do uszturanych (czyli tłuczonych, gniecionych za pomocą tłuczka) ziemniaków.
  • Do bulionu dodajemy ocet piwny. Bulion doprowadzamy do ponownego wrzenia i, gotując na małym ogniu, wkładamy klopsiki. Gotujemy 15 minut od ich wypłynięcia.
  • Do zupy z klopsikami dodajemy pokrojone w kostkę ugotowane wcześniej warzywa – poza ziemniakami.
  • Do zupy dodajemy zahartowaną śmietanę (rozprowadzamy ją w kubku z kilkoma łyżkami zupy i w takiej formie dodajemy do zupy – dzięki temu śmietana się nie zwarzy). Opcjonalnie do śmietany możemy dodać łyżkę mąki – zupa będzie wówczas gęściejsza.
  • Zupę podajemy z posypanym na talerzu majerankiem oraz ze szturanymi ziemniakami podanymi na osobnym talerzyku.
Ocet - dlaczego warto zawsze mieć w domu butelkę octu? 12 praktycznych zastosowań octu
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej