Kwaśna zupa z klopsikami i szturanymi ziemniakami. Spróbuj przysmaku z Pomorza
2022-08-05
łatwy
40 min
4
Kwaśna zupa z klopsikami chętnie była i jest jadana na Pomorzu, a także w Wielkopolsce i na Warmii. Ma różne warianty. Ten przepis pochodzi z Pomorza.
To zupa z mojego dzieciństwa. Jest esencjonalna, syta, ale też rześka dzięki octowi – nie byle jakiemu, bo octowi piwnemu. Jest on znacznie łagodniejszy od spirytusowego, a jednocześnie bogatszy w smak. Fantastycznie podkręca tę zupę.
Do zupy tradycyjnie podaje się – na osobnym talerzyku – szturane ziemniaki.
SKŁADNIKI
- klopsiki:
- pół kg mielonego mięsa z udźca indyka (lub wieprzowego, wieprzowo-wołowego itp.)
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki śmietany 22%
- przyprawy: sól, pieprz, szczypta ostrej papryki, luczyk
- bułka tarta
- mąka do obtoczenia klopsików
- wywar:
- 2 l bulionu mięsnego
- 2–3 łyżki śmietana 22%
- 2 marchewki
- pół selera
- 1 korzeń pietruszki
- 3–4 ziemniaki
- przyprawy: sól, liść laurowy, po 2 ziarna ziela angielskiego i pieprzu, goździk, majeranek
- 2–3 łyżki octu piwnego (może być inny, np. winny lub spirytusowy – tego ostatniego w mniejszej ilości)
- 2 cebule
- masło klarowane
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotowujemy bulion.
- Do wrzącego bulionu wkładamy obrane warzywa (warzywa mają być w całości) oraz przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, pieprz. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw.
- W czasie gdy gotują się warzywa, robimy klopsiki. Mielone mięso przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą ostrej papryki i lubczykiem. Dodajemy 2 łyżki śmietany oraz natkę pietruszki i trochę bułki tartej. Wyrabiamy masę. W zwilżonych dłoniach formujemy małe klopsiki, każdy obtaczamy w mące.
- Gdy warzywa są już miękkie, wyciągamy je z bulionu. Ziemniaki dodatkowo odparowujemy w suchym naczyniu nad ogniem.
- Dusimy na maśle klarowanym cebulę pokrojoną w kostkę. Połowę dodajemy do bulionu, a drugą do uszturanych (czyli tłuczonych, gniecionych za pomocą tłuczka) ziemniaków.
- Do bulionu dodajemy ocet piwny. Bulion doprowadzamy do ponownego wrzenia i, gotując na małym ogniu, wkładamy klopsiki. Gotujemy 15 minut od ich wypłynięcia.
- Do zupy z klopsikami dodajemy pokrojone w kostkę ugotowane wcześniej warzywa – poza ziemniakami.
- Do zupy dodajemy zahartowaną śmietanę (rozprowadzamy ją w kubku z kilkoma łyżkami zupy i w takiej formie dodajemy do zupy – dzięki temu śmietana się nie zwarzy). Opcjonalnie do śmietany możemy dodać łyżkę mąki – zupa będzie wówczas gęściejsza.
- Zupę podajemy z posypanym na talerzu majerankiem oraz ze szturanymi ziemniakami podanymi na osobnym talerzyku.
Ocet - dlaczego warto zawsze mieć w domu butelkę octu? 12 praktycznych zastosowań octu