Krupnik na wędzonce z zaskakującym składnikiem. Szok, jakie to pyszne!
2022-01-27
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Krupnik to ulubiona zupa zziębniętych. Nazwa krupnik pochodzi od staropolskiego słowa krupa, czyli kasza. I jak to na kaszę przystało, krupnik krzepi. Wypróbuj przepis na krupnik gotowany na aromatycznej wędzonce z dodatkiem zaskakującego składnika zamiast ziemniaków. Od czasu do czasu warto kartofle zastąpić zdrowym nasionami roślin strączkowych. W tym przypadku dodaliśmy fasolę. Szok, jakie to dobre!
SKŁADNIKI
- 150 g wędzonki wieprzowej: wędzonki krotoszyńskiej, ogonówki, boczku lub wędzonego kurczaka
- 1-2 łyżki oleju
- 250 g marchwi, obranej i pokrojonej na półplasterki
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1,5 l wody bulionu drobiowego lub warzywnego
- 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
- 1 puszka fasoli
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzej olej i usmaż wędzonkę, pokrojoną na kawałki wielkości dużego kęsa. To mogą być plasterki, gruba kostka lub słupki. Pokrój tak, jak umiesz i lubisz.
- Wyjmij zrumienioną wędzonkę i odłóż na bok. Na gorący tłuszcz w rondlu dodaj pokrojoną marchew i cebulę. Smaż do zeszklenia cebuli.
- Wlej bulion. Doprowadź do wrzenia. Gdy baza zupy zagotuje się, dodaj kaszę. Zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut lub do chwili, gdy kasza będzie ugotowana, wręcz rozklejona i uwolni smak do zupy.
- Dodaj odcedzoną fasolę, majeranek i cząber. Zioła będą działać wiatropędnie i ułatwią strawienie fasoli. Dodaj również usmażoną i odłożoną na później wędzonkę. Podgrzewaj jeszcze około 3-5 minut.
- Przed podaniem zupę spróbuj. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą.
- Poda zupę z posiekaną natką pietruszki dla smaku i urody. Niewielki dodatek natki pietruszki to spora porcja witamin niezbędnych dla lepszej kondycji naszych paznokci, włosów i skóry. Do zupy możesz podać świeży chleb. Smacznego!
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli