Krupnik na wędzonce z zaskakującym składnikiem. Szok, jakie to pyszne!

Krupnik na wędzonce z zaskakującym składnikiem. Szok, jakie to pyszne!
Autor: Shutterstock.com Krupnik na wędzonce z zaskakującym składnikiem. Szok, jakie to pyszne!
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Krupnik to ulubiona zupa zziębniętych. Nazwa krupnik pochodzi od staropolskiego słowa krupa, czyli kasza. I jak to na kaszę przystało, krupnik krzepi. Wypróbuj przepis na krupnik gotowany na aromatycznej wędzonce z dodatkiem zaskakującego składnika zamiast ziemniaków. Od czasu do czasu warto kartofle zastąpić zdrowym nasionami roślin strączkowych. W tym przypadku dodaliśmy fasolę. Szok, jakie to dobre! 

SKŁADNIKI

  • 150 g wędzonki wieprzowej: wędzonki krotoszyńskiej, ogonówki, boczku lub wędzonego kurczaka
  • 1-2 łyżki oleju
  • 250 g marchwi, obranej i pokrojonej  na półplasterki
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1,5 l wody bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej 
  • 1 puszka fasoli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzej olej i usmaż wędzonkę, pokrojoną na kawałki wielkości dużego kęsa. To mogą być plasterki, gruba kostka lub słupki. Pokrój tak, jak umiesz i lubisz. 
  • Wyjmij zrumienioną wędzonkę i odłóż na bok. Na gorący tłuszcz w rondlu dodaj pokrojoną marchew i cebulę. Smaż do zeszklenia cebuli.
  • Wlej bulion. Doprowadź do wrzenia. Gdy baza zupy zagotuje się, dodaj kaszę. Zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut lub do chwili, gdy kasza będzie ugotowana, wręcz rozklejona i uwolni smak do zupy. 
  • Dodaj odcedzoną fasolę, majeranek i cząber. Zioła będą działać wiatropędnie i ułatwią strawienie fasoli. Dodaj również usmażoną i odłożoną na później wędzonkę. Podgrzewaj jeszcze około 3-5 minut. 
  • Przed podaniem zupę spróbuj. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. 
  • Poda zupę z posiekaną natką pietruszki dla smaku i urody. Niewielki dodatek natki pietruszki to spora porcja witamin niezbędnych dla lepszej kondycji naszych paznokci, włosów i skóry. Do zupy możesz podać świeży chleb. Smacznego! 
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli

Rozgrzewające zupy - 10 przepisów na zupy idealne na chłodniejsze dni

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej