Krupnik bez mięsa: wegański, sycący, przepyszny
2022-04-04
łatwy
20 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Bezmięsny krupnik jest zaskakująco pyszny i aromatyczny. Wszystko za sprawą podsmażonych warzyw i grzybów. Dla zwiększenia wartości odżywczej do wegańskiego krupniku warto dodać gotowaną fasolę z puszki. Biała fasola dostarczy białka roślinnego i błonnika. Krupnik bez mięsa jest sycący i przepyszny, a do tego absolutnie wegański i jeśli chcecie również bezglutenowy!
SKŁADNIKI
- 1 pęczek młodej włoszczyzny: marchew, pietruszka, seler z nacią, por
- 1 cebula
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki oliwy i 2 łyżki masła
- 1 puszka fasoli białej (400 g, po osączeniu około 250 g)
- 200 g ziemniaków
- 100 g kaszy jęczmiennej, opcjonalnie bezlgutenowej owsianej lub gryczanej niepalonej
- 2 l bulionu warzywnego
- zielenina: natka pietruszki, koperek, szczypiorek
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Włoszczyznę pokroić. Cebulę posiekać. Pieczarki pokroić w plasterki. Fasolę z puszki odcedzić, wypłukać i osączyć. Ziemniaki obrać i pokroić.
- W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej i masło. Dodać posiekaną włoszczyznę i cebulę. Smażyć przez 3-5 minut.
- Następnie dodać pieczarki i smażyć jeszcze 5 minut lub do chwili, gdy wypuszczony przez nie sok odparuje.
- Wlać bulion i zagorować. Gdy bulion zawrze dodać kaszę i pokrojone ziemniaki. Gotować na małym ogniu przez 15 minut.
- Na koniec dodać osączoną fasolę i gotować jeszcze 1-2 minuty, aby fasola się zagrzała.
- Podawać posypane zieleniną.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz