Krupnik bez mięsa: wegański, sycący, przepyszny

Krupnik bez mięsa: wegański, sycący, przepyszny
Autor: Shutterstock.com Krupnik bez mięsa: wegański, sycący, przepyszny
łatwy
20 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Bezmięsny krupnik jest zaskakująco pyszny i aromatyczny. Wszystko za sprawą podsmażonych warzyw i grzybów. Dla zwiększenia wartości odżywczej do wegańskiego krupniku warto dodać gotowaną fasolę z puszki. Biała fasola dostarczy białka roślinnego i błonnika. Krupnik bez mięsa jest sycący i przepyszny, a do tego absolutnie wegański i jeśli chcecie również bezglutenowy! 

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek młodej włoszczyzny: marchew, pietruszka, seler z nacią, por
  • 1 cebula
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy i 2 łyżki masła
  • 1 puszka fasoli białej (400 g, po osączeniu około 250 g)
  • 200 g ziemniaków
  • 100 g kaszy jęczmiennej, opcjonalnie bezlgutenowej owsianej lub gryczanej niepalonej
  • 2 l bulionu warzywnego
  • zielenina: natka pietruszki, koperek, szczypiorek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Włoszczyznę pokroić. Cebulę posiekać. Pieczarki pokroić w plasterki. Fasolę z puszki odcedzić, wypłukać i osączyć. Ziemniaki obrać i pokroić. 
  • W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej i masło. Dodać posiekaną włoszczyznę i cebulę. Smażyć przez 3-5 minut.
  • Następnie dodać pieczarki i smażyć jeszcze 5 minut lub do chwili, gdy wypuszczony przez nie sok odparuje. 
  • Wlać bulion i zagorować. Gdy bulion zawrze dodać kaszę i pokrojone ziemniaki. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. 
  • Na koniec dodać osączoną fasolę i gotować jeszcze 1-2 minuty, aby fasola się zagrzała.
  • Podawać posypane zieleniną. 
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz

Krupnik - najlepsze przepisy na domową zupę

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej