Królewska zupa z kurczaka - prosty przepis na wykwintną zupę

Królewska zupa z kurczaka - prosty przepis na wykwintną zupę
Autor: Shutterstock Część mięsa kurczaka można pokroić w cienkie paski i użyć do ozdobienia podawanej zupy
łatwy
35 min
4

Królewska zupa z kurczaka jest bardzo efektowna, elegancko prezentuje się na stole, a jednocześnie jest bardzo pożywna i sycąca, dzięki dodatkowi zmielonego mięsa, śmietany i żółtka. Można ją podać zarówno podczas uroczystego obiadu, jak i na szybki jednodaniowy posiłek. Niedroga, uniwersalna i po prostu pyszna!

SKŁADNIKI

  • 40 dag kurczaka
  • 2 spore marchewki
  • 1 spora pietruszka
  • kawałek selera
  • 12 dag śmietany
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurczaka zalać sześcioma szklankami wody. Dodać włoszczyznę, sól i pieprz do smaku i ugotować do miękkości.
  • Wyjąć kurczaka, mięso oddzielić od kości  i zemleć. Dodać do przecedzonego wywaru.
  • Zaprawić mąką rozmieszaną z niewielką ilością chłodnego wywaru, zagotować.
  • Żółtko rozmącić ze śmietaną, wlać do zdjętej z ognia zupy, ewentualnie doprawić do smaku.
  • Podawać posypaną koperkiem, z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej