Królewska zupa z kurczaka - prosty przepis na wykwintną zupę
2021-10-04
łatwy
35 min
4
Królewska zupa z kurczaka jest bardzo efektowna, elegancko prezentuje się na stole, a jednocześnie jest bardzo pożywna i sycąca, dzięki dodatkowi zmielonego mięsa, śmietany i żółtka. Można ją podać zarówno podczas uroczystego obiadu, jak i na szybki jednodaniowy posiłek. Niedroga, uniwersalna i po prostu pyszna!
SKŁADNIKI
- 40 dag kurczaka
- 2 spore marchewki
- 1 spora pietruszka
- kawałek selera
- 12 dag śmietany
- 1 żółtko
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka zalać sześcioma szklankami wody. Dodać włoszczyznę, sól i pieprz do smaku i ugotować do miękkości.
- Wyjąć kurczaka, mięso oddzielić od kości i zemleć. Dodać do przecedzonego wywaru.
- Zaprawić mąką rozmieszaną z niewielką ilością chłodnego wywaru, zagotować.
- Żółtko rozmącić ze śmietaną, wlać do zdjętej z ognia zupy, ewentualnie doprawić do smaku.
- Podawać posypaną koperkiem, z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne