Kremowa zupa z marchewki i batatów - aromatyczna i kolorowa

2021-04-16
Anna Śmiałek
Kremowa zupa z marchewki i batatów - aromatyczna i kolorowa
Autor: Shutterstock Kremowa zupa z marchewki i batatów dzięki dodatkowi ostrych, orientalnych przypraw nie jest ani mdła ani zbyt słodka
łatwy
25 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Kremowa zupa z marchewki i batatów  ma przepiękny  kolor i jest  bardzo aromatyczna - dzięki dodatkowi  orientalnych przypraw. Ta smakowita zupa ma dużo beta karotenu, korzystnego dla naszego zdrowia.

Składniki

1 duża cebula

1 łyżka olej rzepakowego lub kokosowego

300 g batatów

500 g marchewki

1 puszka mleczka kokosowego

1 łyżka czerwonej pasty curry

2 łyżki masła orzechowego

sól do smaku

garść rozdrobnionych  i uprażonych orzeszków ziemnych do posypania zupy

bułka na grzanki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.

Gdy cebula się smaży obrać i pokroić bataty i marchewkę. Bataty, marchew i podsmażoną cebulę przełożyć do garnka, dodać mleczko kokosowe (odlać kilka łyżek do ozdobienia zupy), taką samą ilość wody (najwygodniej odmierzyć pustą puszką po mleczku), masło orzechowe i pastę curry.

Gotować pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości warzyw.

Gdy warzywa będą całkowicie miękkie, zmiksować zupę na gładki krem. W zależności od pożądanej konsystencji, można dodać więcej wody. Doprawić do smaku solą i ewentualnie większą ilością pasty curry.

Podawać z grzankami z bułki, kleksem mleczka kokosowego i orzeszkami ziemnymi

Anna Śmiałek