Kremowa zupa z marchewki i batatów - aromatyczna i kolorowa

Kremowa zupa z marchewki i batatów - aromatyczna i kolorowa
Autor: Shutterstock Kremowa zupa z marchewki i batatów dzięki dodatkowi ostrych, orientalnych przypraw nie jest ani mdła ani zbyt słodka
łatwy
25 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Kremowa zupa z marchewki i batatów  ma przepiękny  kolor i jest  bardzo aromatyczna - dzięki dodatkowi  orientalnych przypraw. Ta smakowita zupa ma dużo beta karotenu, korzystnego dla naszego zdrowia.

SKŁADNIKI

  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka olej rzepakowego lub kokosowego
  • 300 g batatów
  • 500 g marchewki
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • sól do smaku
  • garść rozdrobnionych  i uprażonych orzeszków ziemnych do posypania zupy
  • bułka na grzanki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
  • Gdy cebula się smaży obrać i pokroić bataty i marchewkę. Bataty, marchew i podsmażoną cebulę przełożyć do garnka, dodać mleczko kokosowe (odlać kilka łyżek do ozdobienia zupy), taką samą ilość wody (najwygodniej odmierzyć pustą puszką po mleczku), masło orzechowe i pastę curry.
  • Gotować pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości warzyw.
  • Gdy warzywa będą całkowicie miękkie, zmiksować zupę na gładki krem. W zależności od pożądanej konsystencji, można dodać więcej wody. Doprawić do smaku solą i ewentualnie większą ilością pasty curry.
  • Podawać z grzankami z bułki, kleksem mleczka kokosowego i orzeszkami ziemnymi
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej