Kremowa zupa z marchewki i batatów - aromatyczna i kolorowa
2021-05-17
łatwy
25 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Kremowa zupa z marchewki i batatów ma przepiękny kolor i jest bardzo aromatyczna - dzięki dodatkowi orientalnych przypraw. Ta smakowita zupa ma dużo beta karotenu, korzystnego dla naszego zdrowia.
SKŁADNIKI
- 1 duża cebula
- 1 łyżka olej rzepakowego lub kokosowego
- 300 g batatów
- 500 g marchewki
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 2 łyżki masła orzechowego
- sól do smaku
- garść rozdrobnionych i uprażonych orzeszków ziemnych do posypania zupy
- bułka na grzanki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
- Gdy cebula się smaży obrać i pokroić bataty i marchewkę. Bataty, marchew i podsmażoną cebulę przełożyć do garnka, dodać mleczko kokosowe (odlać kilka łyżek do ozdobienia zupy), taką samą ilość wody (najwygodniej odmierzyć pustą puszką po mleczku), masło orzechowe i pastę curry.
- Gotować pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości warzyw.
- Gdy warzywa będą całkowicie miękkie, zmiksować zupę na gładki krem. W zależności od pożądanej konsystencji, można dodać więcej wody. Doprawić do smaku solą i ewentualnie większą ilością pasty curry.
- Podawać z grzankami z bułki, kleksem mleczka kokosowego i orzeszkami ziemnymi