Kremowa zupa tortilla z kurczakiem - cały obiad na jednym talerzu
2022-11-14

łatwy
25 min
4
Kremowa zupa tortilla z kurczakiem to pyszne danie jednogarnkowe w meksykańskim stylu. Przygotowuje się ją z łatwo dostępnych składników. Jest sycąca i rozgrzewająca, a także bardzo pożywna. Polecamy na chłodne dni.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki masła
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 papryczka jalapeno, pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka kukurydzy, odsączona
- 1 puszka pomidorów bez skórki, w kostce
- 1 puszka czarnej fasoli, odsączonej i opłukanej
- 5 szklanek bulionu z kurczaka
- 2 małe ugotowane piersi z kurczaka (bez kości i bez skóry) lub 2 szklanki rozdrobnionego kurczaka
- 1 szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka kminku
- 1-2 łyżeczki sosu tabasco
- 3 łyżki przyprawy do taco
- 1 ½ szklanki sera cheddar, startego na tarce o dużych oczkach
- 1/3 szklanki serka śmietankowego/kwaśnej śmietany
- paczka tortilli pokrojonych w paski
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Podgrzej 2 łyżki masła na średnim ogniu, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Smaż przez 4 minuty, następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę.
- Dodaj wszystkie pozostałe składniki z wyjątkiem sera cheddar, sera śmietankowego i składników do dekoracji.
- Zupę gotuj na małym ogniu, częściowo przykrytą, tak by tylko delikatnie mrugała. Jeśli kurczak będzie się za szybko gotował, będzie suchy i twardy. Podczas powolnego gotowania staje się miękki i soczysty.
- Wyjmij kurczaka po 20-25 minutach, gdy będzie ugotowany. Za pomocą 2 widelców rozdrobnij mięso, a następnie wrzuć do zupy.
- Zmniejsz ogień i stopniowo wsypuj pokruszony ser cheddar. Dodaj też serek śmietankowy lub śmietanę - uprzedni zahartowane ciepłą zupą. Mieszaj, aż zupa będzie gładka i kremowa. W razie potrzeby posmakuj i dodaj dodatkowe przyprawy.
- Dodaj paski tortilli, udekoruj i podawaj!
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej
Zobacz nasze inne propozycje rozgrzewających zup