Kremowa zupa pomidorowa z gruszką - wyjątkowa wersja pomidorowej, która mnie zachwyciła

Zupa pomidorowa z gruszką
Autor: Shutterstock Zupa pomidorowa z gruszką smakuje obłędnie o każdej porze roku.
łatwy
25 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa pomidorowa z gruszką zawładnęła moimi kubkami smakowymi już jakiś czas temu, w sezonie na najwspanialsze, dojrzewające w słońcu pomidory. Myślałam, że pozostanie letnim hitem tymczasem mamy grudzień, a ja nadal mieszam pomidory i gruszki w lekkiej zupie, za która przepada cała rodzina. Zimowe pomidory nie mają z pewnością tyle aromatu, ale zawsze można nadrobić przyprawami, ewentualnie dodać odrobinę koncentratu.

SKŁADNIKI

  • ok. 0,5 kg pomidorów
  • 3 gruszki
  • 2 szalotki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 0,5 cytryny
  • duża garść świeżej bazylii
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy lub syropu klonowego
  • oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory przekroić skrzyżnie na czubku i sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić w kostkę.
  • Gruszki umyć, obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne a miąższ posiekać dość drobno.
  • Szalotki obrać, posiekać i zeszklić na oliwie, nie przysmażając. Dodać pomidory i gruszki i dusić razem ok 8 min.
  • Wlać bulion i gotować zupę przez 15 minut na średnim ogniu, a następnie przestudzić i zblendować.
  • Dodać dużą porcję drobno posiekanej bazylii oraz skórkę otartą z cytryny, przypraw solą, pieprzem i sokiem cytrynowym do smaku.
  • Na koniec dodaj odrobinę słodyczy: miód syrop z agawy lub syrop klonowy.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?

Galeria: 13 przepisów na zupę pomidorową

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej