Kremowa zupa pomidorowa z gruszką - wyjątkowa wersja pomidorowej, która mnie zachwyciła
2021-12-12
łatwy
25 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa pomidorowa z gruszką zawładnęła moimi kubkami smakowymi już jakiś czas temu, w sezonie na najwspanialsze, dojrzewające w słońcu pomidory. Myślałam, że pozostanie letnim hitem tymczasem mamy grudzień, a ja nadal mieszam pomidory i gruszki w lekkiej zupie, za która przepada cała rodzina. Zimowe pomidory nie mają z pewnością tyle aromatu, ale zawsze można nadrobić przyprawami, ewentualnie dodać odrobinę koncentratu.
SKŁADNIKI
- ok. 0,5 kg pomidorów
- 3 gruszki
- 2 szalotki
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 0,5 cytryny
- duża garść świeżej bazylii
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy lub syropu klonowego
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory przekroić skrzyżnie na czubku i sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić w kostkę.
- Gruszki umyć, obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne a miąższ posiekać dość drobno.
- Szalotki obrać, posiekać i zeszklić na oliwie, nie przysmażając. Dodać pomidory i gruszki i dusić razem ok 8 min.
- Wlać bulion i gotować zupę przez 15 minut na średnim ogniu, a następnie przestudzić i zblendować.
- Dodać dużą porcję drobno posiekanej bazylii oraz skórkę otartą z cytryny, przypraw solą, pieprzem i sokiem cytrynowym do smaku.
- Na koniec dodaj odrobinę słodyczy: miód syrop z agawy lub syrop klonowy.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?